50 jaar honkbal in Uden

"Eind zestiger jaren en begin zeventiger jaren heb ik in Uden mogen wonen. Aan die periode heb ik vele mooie herinneringen. Ik woonde er in een appartement in de Wilhelminastraat en had er een leuke kring van vrienden en bekenden om me heen. Bij het opruimen van mijn kamer stuitte ik op een krantenartikel uit het Brabants Dagblad van januari 1972, waarin ik kon teruglezen dat ik het initiatief had genomen om een honkbalclub op te richten. Hoe ben ik op dat idee gekomen? Na jarenlang volop van mijn jeugd te hebben genoten en mijn levensstijl niet de meest gezonde was, voelde ik de behoefte om het roer om te gooien, gezonder te leven en iets aan sport te gaan doen. Daar ik in mijn middelbare schoolperiode tijdens de gymnastieklessen het honkballen heb leren kennen en ik dat een leuke sport vond, gingen mijn gedachten direct die kant uit. Maar je kon toen niet honkballen in Uden. Ik heb toen een stukje in de krant geschreven met als kop 'Waarom is er nog geen honkbalclub in Uden?'.

Ik kreeg hierop direct positieve reacties van Marko van Hoof uit Uden en Walter van Dongen uit Boekel. Ik vertelde ze dat ik graag een honkbalclub in Uden wilde oprichten en zij boden meteen hun hulp aan. Zo begon het oprichten van de eerste honkbalcub en softballclub, toen gestart onder de naam Octopus. Ik dacht aan die naam, omdat ik een honkbalteam zag als acht armen en een grote mond (de acht spelers in het veld en de achtervanger-catcher). De oprichting is nu 50 jaar geleden, op 15 januari 1972. En ik heb begrepen dat de club nog steeds bestaat en dit jaar het 50-jarig jubileum gevierd kan worden.

De club groeide al vrij snel uit tot een van de grootste honkbalclubs in Noord-Brabant en na twee jaar konden we een prachtige eigen accommodatie door de toenmalige burgemeester G. Schampers (wiens kinderen ook lid waren) laten openen op het sportpark vlakbij de voetbalvelden van UDI. De club is later uitgebreid met een rugby-afdeling. Ik heb begrepen dat de honkbal- en rugbyafdeling later uit elkaar zijn gegaan en als zelfstandige club verder zijn blijven voortbestaan. Na mijn verhuizing naar Veghel en Oudenbosch ben ik mijn 'kluppie' langzamerhand uit het oog verloren. Zo heb ik ook geen contact meer met de mensen van het eerste uur: Marko van Hoof, Kees Oudshoorn, Dick Couwenhoven, Walter van Dongen, Jan Nieber, Byron Green (een Amerikaanse militair van de vliegbasis Volkel) en van de rugbyafdeling: Cees Vlasman en Henk Menkveld. Ik wil de huidige clubs vanuit Oudenbosch heel hartelijk feliciteren met dit jubileum en spreek de hoop uit, dat zij beide nog lang zullen blijven mogen bestaan." Henk Grimbergen