Rol burgers bij opwek van zonne- en windenergie

UDEN | Gemeente Maashorst wil energieneutraal worden, met besparen op energie als eerste stap. Naast besparing en kleinschalige opwek van duurzame energie, is er ook een rol weggelegd voor de opwek van grootschalige zonne- en/of windenergie. De gemeente vindt dat inwoners en bedrijven voor minstens 50 procent moeten kunnen deelnemen aan de ontwikkeling van grootschalige zonne- en/of windenergieprojecten binnen Maashorst. Om dit mogelijk te maken is er een lokaal beleidskader opgesteld met uitgangspunten en randvoorwaarden.

Het Nederlandse Klimaatakkoord heeft als doel om klimaatneutraal te zijn in 2050, met als tussendoel 55 procent vermindering van uitstoot in 2030. Om deze landelijke opgave te behalen is, naast meer zonnepanelen op daken, ook grootschalige opwek nodig. Dat betekent meer zonnepanelen op daken van woningen, bedrijven en agrarische gebouwen en de aanleg van nieuwe zonneparken en windmolens. 

Lokaal eigendom
De gemeente wil de opwek van schone energie versterken en versnellen samen met de lokale omgeving. De omgeving van nieuwe zon-of windprojecten moet daarom de mogelijkheid krijgen om (mede-)eigenaar te worden van deze projecten, waarbij gestreefd wordt naar minimaal 50 procent lokaal eigendom. “Als gemeente kunnen we lokaal eigendom niet verplicht stellen”, laat Jeroen van den Heuvel, wethouder duurzaamheid, weten. “Maar met het addendum op de beleidsnotitie Grootschalige opwekking zonne- en windenergie Maashorst dat het college van B&W vandaag heeft vastgesteld, stellen we wel duidelijke kaders en randvoorwaarden om 50 procent lokaal eigendom mogelijk te maken. Een lokale coöperatie kan bijvoorbeeld samen met een commerciële marktpartij het eigendom van een energieproject verdelen.
Zo ontstaat er een evenwichtige verdeling tussen de omgeving en marktpartijen. Het addendum wordt op 23 juni behandeld door de gemeenteraad.