Bij de moestuin met kip.
Bij de moestuin met kip.
TERUGBLIKKEN MET

‘Ik ga door met genieten van wat het leven te bieden heeft’

Human Interest

UDEN | Ik weet dat ik bij deze familie aan de Vlasstraat niet aan de voordeur aan moet bellen, dus ga ik gelijk achterom en loop door naar de keuken waar ik mijn gastvrouw aantref. Vanwege het mooie weer mag ik van haar alvast een plek buiten gaan uitzoeken, terwijl zij koffie zet. Ik kan kiezen uit vele zitjes op het erf. Het Udens Weekblad is te gast bij Jeanne van der Leest voor een terugblik op haar leven.

tekst en foto’s: Ankh van Burk

Jeanne is geboren op 10 november 1953 als vierde in een gezin van totaal negen kinderen, vier jongens en vijf meisjes. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de kinderen, maar zij zorgde er ook voor dat haar man de ruimte kreeg om zich in te zetten voor de gemeente Uden. Haar vader – Harrie van den Elsen - was agrariër en had aan de Vlasstraat fruitbomen, kippen en een paar koeien. In 1949 ging hij de politiek in als raadslid. “Er was bij ons thuis een heel gezellige sfeer en we hielpen allemaal mee bij het werken we op het veld. Van mijn vader heb ik meegekregen dat ik wist wat ik wilde en van mijn moeder heb ik het zorgzame.” Ze volgde de kleuterschool H.H. De Engelbewaarder van de zusters Franciscanessen aan de Kapelstraat. “Zuster Damiani was heel groot en maakte indruk op mij.” Daarnaast stond de Mariaschool, waar Jeanne het lager onderwijs volgde. “In de derde klas brak ik mijn voet en liep ik een taalachterstand op, die ik moeilijk kon inhalen. De schooljaren waren gelukkige jaren voor mij.”

Vervolgonderwijs
Jeanne ging naar het gymnasium bij de Kruisheren, het eerste jaar dat er ook meisjes werden toegelaten. “Dat heb ik maar een jaar gedaan, want de vele talen braken mij op. Ik ging naar het Zwijsen College in Veghel, maar ook dat beviel niet en ik keerde terug naar de Aloysius ULO in Uden en haalde ULO A en B en het Middenstandsdiploma. Daarna ging ik de HAVO volgen op de PABO in Veghel. Ik wilde verschillende richtingen met mijn studie: wiskunde, handenarbeid of sport. Ik koos voor de Sportacademie in Tilburg en kon van mijn hobby mijn baan maken.” Jeanne ging op kamers wonen. Intussen had zij in de vakantie, toen zij met de Bouworde was meegegaan Johan, haar latere man, leren kennen, die ook in Tilburg ging studeren. “In vier jaar haalde ik mijn bevoegdheid tot gymleerkracht en kwam bij verschillende scholen in Uden te werken. Veertig jaar op de Marimba en De Springplank en vijftien jaar op het speciaal onderwijs De Tandem. Juist daar lag mijn interesse bij kinderen die extra hulp nodig hebben. Daarvoor heb ik ook een cursus motorische remedial teaching gevolgd en een ‘rots- en watertraining’ om kinderen sociaal en emotioneel te begeleiden. Ik heb altijd geprobeerd het positieve in het kind te zien en ze te stimuleren in wat zij wél kunnen.” Jeanne ging graag mee op de schoolkampen vanwege de buitenactiviteiten. “Dat doe ik nog nu ik gepensioneerd ben. Die glimmende gezichten van de kinderen geven me veel energie en voldoening. Elk kind heeft talenten, dat naar boven halen zet een kind in zijn eigen kracht.” Bij elkaar heeft Jeanne 43 jaar als vakleerkracht gewerkt.


 Bij de voorraadkast met potten ingemaakte jam.

Huwelijk
Na vijf jaar verkering trouwt Jeanne met Johan in 1978. Zij krijgen drie kinderen: Janneke, Dirk en Sjors. Sjors woont op het erf bij hun en is momenteel het achterhuis aan het verbouwen tot een eigen woning. Dirk werd in 2004 ziek, leukemie. Na driekwart jaar kreeg hij een beenmergtransplantatie en na een herstel van enkele jaren is hij nu genezen. “We hebben inmiddels vier kleinzoons en vier kleindochters. Elke woensdag en donderdag komen de kleinkinderen bij ons en dat is telkens feest voor de kleinkinderen en ook voor ons.”

Hobby’s
Jeanne heeft vele hobby’s. Ze is zeer muzikaal en speelt schuiftrombone bij Harmonie De Eendracht. Daarvoor speelde zij bij een Vrouwenband. Ze zingt bij het koor Mistral, dat diensten verzorgt in de Kruisherenkapel. Verder maakt zij deel uit als alt van een kwartet, dat eenmaal per twee maanden vieringen ondersteund in de Kruisherenkapel. “We zijn een muzikaal gezin, mijn man zingt en alle kinderen bespelen een instrument.” Tuinieren doet Jeanne ook graag. Op het erf heeft zij een moestuin, waarvan zij het hele jaar door groente eten. Verder staan er vele fruitbomen en struiken, waarvan Jeanne vele potten jam zelf maakt. Er lopen ook wat kippen rond op het erf, die voor de eieren zorgen. “Ik heb ook nog aan keramiek gedaan, maar daar heb ik nu geen tijd meer voor”, zegt zij, terwijl zij thee schenkt uit een zelfgemaakte theepot.

Vrijwilligerswerk
Jeanne heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van vrijwilligerswerk, waarvoor zij dit jaar benoemd werd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. “Dat beschouw ik als een kroon op mijn vrijwilligerswerk.” Ze was secretaris van de Vrouwenband tot 2014. “Ik nam zitting in de cliëntenraad van de HOV, toen die aangevuld moest worden bij de komst van het nieuwe ziekenhuis. Mijn motivatie was dat de HOV klantvriendelijk moest zijn.” Een aantal jaren was zij voorzitter van de beheercommissie, voorheen bestuur van de Paulusparochie. Ze heeft altijd meegeholpen bij de zwemlessen van Zeester-Meerval en bij het diploma’s afnemen. “Ik val nu nog in bij een zwemschool en bij het gehandicaptenzwemmen als ze me nodig hebben.” Jeanne is 22 jaar betrokken geweest bij de organisatie van de Baggemèrt. “Fantastisch, dat was het mooiste carnavalsfeest.” Vanuit haar liefde voor de sport kan het niet anders, dat zij op dit gebied zich ook vrijwillig inzet. Zo is ze betrokken bij de 5 km van de Avondvierdaagse. “In 2002 heb ik, samen met Kees van Vugt het technisch beheer van de sportieve school opgezet. In het kader van de breedtesport kon de gemeente subsidie krijgen voor het aanschaffen van materialen voor allerlei spel- en sportactiviteiten begeleid met lesmateriaal. Deze spel- en sportmaterialen rouleren regelmatig onder de deelnemende scholen.” Dit jaar voor de 33e keer is Jeanne betrokken bij de organisatie van de Schoololympiade voor groep 7. Van 1998 tot 2002 heeft zij dat ook georganiseerd voor het voortgezet onderwijs. Bij de tot nu toe eenmaal georganiseerde Samenloop voor Hoop in 2018 droeg Jeanne ook haar steentje bij. Ook ging ze veel mee met schoolkampen, soms wel drie weken achter elkaar. “Sinds 2007 ben ik actief bij de Kapelgemeenschap, waar ik meehelp bij de voorbereiding en het voorgaan van vieringen, het zingen bij koor Mistral en het Kwartet.” Tot slot verleent Jeanne, samen met haar man, mantelzorg aan Jos, haar gehandicapte broer, die in een appartement in hun huis woont. Tot slot kom je Jeanne ook tegen bij de Trap-in en het Ujes Diktee.

Terugblik
Terugblikkend op haar leven tot nu toe, zegt Jeanne: “Ik heb de baan gehad, waar ik elke dag van genoten heb en waar ik heel veel energie van kreeg. Ik vind het fijn om in Uden te wonen. De plek waar onze boerderij staat is een paradijsje. Ik ben trots op onze kinderen en geniet, nu ik met pensioen ben van onze kleinkinderen. Mijn grote liefde, Johan, mag ik elke dag om me heen hebben. Een goed gesprek vinden wij belangrijk en we gaan graag fietsen en uit eten. Ik ga door met van het leven te genieten!”


 Trots op haar bloemen.