Een gedeelte van de leerlingen die zijn aangesloten bij de GSA.
Een gedeelte van de leerlingen die zijn aangesloten bij de GSA. Foto:

'Met de GSA kunnen we een veilige omgeving bieden'

Vervolg van de voorpagina.

Als fanatiek sporter in een atletiekselectie waar een machocultuur heerste was het ook niet gemakkelijk om te gaan met de gevoelens waar alleen hij toen nog vanaf wist. "Gelukkig had ik twee goede vrienden die wel wat door hadden. Ik heb het aan hen het eerste verteld.”

GSA
De anekdotes klinken sommige van de aanwezige scholieren niet vreemd in de oren. “Sinds ik uit de kast ben gekomen word ik nog altijd nageroepen”, vertelt Aiden aan Jetten. “Jij ging in 2005 van deze school af, ik kwam er in 2017. Maar ook nu wordt het nog steeds niet heel erg geaccepteerd. Je zou juist verwachten dat er verbetering in zit.” Ze is zelf druk doende te werken aan die verbetering, zeker sinds de oprichting van de GSA 1,5 jaar geleden. De GSA bestaat uit een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Zo’n dertig leerlingen hebben zich bij de club aangesloten. “Het is fijn dat we iedereen een veilige omgeving kunnen bieden, en uit te dragen dat iedereen kan zijn wie ze willen zijn.” Jetten ziet toch wel een groot verschil in vergelijking met zijn tijd op school: “Het valt mij op dat iedereen zichzelf durft te zijn in hoe ze eruit zien. In mijn tijd droeg iedereen dezelfde kleding, omdat het anders raar was. Ik word helemaal blij van het feit dat je lekker aantrekt wat je zelf wilt."

Overheid
Hoe het komt dat er nog steeds een gebrek aan brede acceptatie is, wie je dan ook bent, kunnen zowel de scholieren als Rob Jetten niet precies verklaren. Groepsdruk, onwetendheid, het thuisfront en angst zijn redenen die geopperd worden. "Het is heel belangrijk dat we vanuit de overheid meer goede lessen en ondersteuning bieden in bijvoorbeeld seksuele voorlichting, wat veel breder toegelicht zou moeten worden”, denkt Jetten. "Ik vrees alleen dat we niet teveel moeten verwachten van bovenaf (de overheid red.), dat gaat allemaal heel langzaam. Wat jullie hier doen met de GSA is al supergoed. Ik zelf gebruik gastbezoeken als deze, social media, televisie en de Tweede Kamer om LHBTIQ aandacht te geven.” Hij complimenteert een leerling om haar inzet mensen soms aan te spreken op nare opmerkingen over LHBTIQ-mensen. "Jij komt er wel!” Met die woorden sluit Jetten zijn bezoek af. Maar niet voordat er nog even wat selfies genomen worden natuurlijk.

Afbeelding