De laagland viscacha, lagostomus maximus, in Dierenpark Zie-ZOO. (foto: Joel Sartore)
De laagland viscacha, lagostomus maximus, in Dierenpark Zie-ZOO. (foto: Joel Sartore) Foto: Joel Sartore

National Geographic fotograaf Sartore naar Zie-ZOO

VOLKEL | Dierenpark Zie-ZOO in Volkel kreeg onlangs bezoek van National Geographic Explorer en fotograaf Joel Sartore. Sartore is de grondlegger van de National Geographic Photo Ark, een baanbrekende poging om soorten te documenteren voordat ze verdwijnen – en om mensen zover te krijgen dat ze erom geven zolang er nog tijd is. Wanneer voltooid, zal de Photo Ark een van de meest uitgebreide collecties over de biodiversiteit ter wereld zijn. In zijn zoektocht om elke bedreigde diersoort van de wereld te documenteren, deed hij ook de Volkelse dierentuin aan.

Dierenpark Zie-ZOO mag verschillende zeldzame soorten huisvesten die maar in enkele andere dierentuinen te bewonderen zijn. Het was om deze reden dat Dierenpark Zie-ZOO Sartore had uitgenodigd voor een bezoek om de Photo Ark uit te kunnen breiden. Wat zij toen nog niet wisten was dat Joel naar Nederland zou gaan komen voor zijn tour door Europa. Op het laatste moment werd binnen het al volle schema naar een mogelijkheid gezocht. Hier bleek de doorreis van Duitsland via Nederland naar België uitkomst te bieden. Voorbereidingen werden getroffen en de eerste bijzondere soort die voor zijn lens model mocht staan was de Laagland Viscacha. Een knaagdier uit dezelfde familie als de chinchilla.

Meer dieren
In een draagbare portretstudio werden door een opening, die net groot genoeg was voor de lens, de foto’s en video’s gemaakt voor de Photo Ark. In totaal zijn er tijdens dit bezoek vier soorten opgenomen in de Photo Ark; de Viscacha en drie andere soorten, waarvan er één tijdens zijn bezoek toevallig werd gevonden in het park. Het kan nog even duren voordat al de foto’s die zijn genomen te bewonderen zijn op de website, maar “dat wat wij hebben gezien is veelbelovend”, laten medewerkers van het dierenpark weten. Hoewel Sartore in 2006 is begonnen aan zijn missie om de beelden vast te leggen van elke bedreigde soort op onze planeet voordat ze verdwijnen, is tijd altijd de beperkende factor.
Met al meer dan 12.000 soorten gefotografeerd te hebben in dierentuinen en opvangcentra over de hele wereld is de lijst nog lang niet klaar. Er wordt daarom nu gekeken naar een nieuw moment om de soorten die tijdens dit bezoek niet zijn gelukt te fotograferen alsnog aan de Photo Ark toe te voegen.


Recordopbrengst veiling Hockey Club Uden

UDEN | Hockey Club Uden, die dit jaar 65 jaar bestaat, kijkt met een goed gevoel terug op de veiling die zaterdagavond in het clubhuis aan de Boekelsedijk werd gehouden. Deze bracht maar liefst 44.444 euro op. De opbrengst wordt benut voor een lang gekoesterde wens: een grondige renovatie van het clubhuis.

Waarnemend burgemeester Paul Rüpp nam de veiling van het eerste kavel, een golfclinic voor tien personen, voor zijn rekening en kreeg de bieders in de zaal direct enthousiast. Na hem was het de beurt aan de nieuwe veilingmeester Ton de Kort, die voorzitter Gootzen als gast-veilingmeester op het podium kreeg en bovendien Prins Porcellus de 55ste, Roland de Laak, een zevental items op geheel eigen wijze zag veilen.