Bert en Corrie. (tekst + foto: Henk Lunenburg)
Bert en Corrie. (tekst + foto: Henk Lunenburg) Foto: Henk Lunenburg

Odiliapeelse Corrie en Bert: een diamanten paar

ODILIAPEEL | Corrie (84) en Bert (85) Huijben-Bastiaansen zijn 60 jaar getrouwd. Corrie werd geboren in Prinsenbeek, Bert in Oosterhout. 

Bij Corrie thuis hadden ze acht kinderen. “Wij kwamen in onze jeugd niets te kort, alleen tijdens de oorlog was het wat minder,“ zegt Corrie. “Mijn ouders hadden een agrarisch bedrijf, de jongens mochten gaan studeren en de meisjes moesten op het bedrijf en in de huishouding werken. Ik wilde graag in de verpleging, maar ze konden mij thuis en op de boerderij niet missen.” Bij Bert hadden ze elf kinderen. De boerderij waar Bert opgroeide stond een eind buiten het centrum. “Wij hadden ook een fijne jeugd voor de tijd van toen,” vindt Bert. “Mijn vader vond dat de oudste zonen boer moesten worden. Ik wilde alleen in de rundveehouderij.”

Dansen
Corrie en Bert leerden elkaar kennen tijdens het vrij dansen bij de dansschool van Peemen-Dado in Breda. Vanaf de eerste dans is hun liefde voor elkaar ontstaan. Aan het eind van de avond bracht Bert eerst Corrie naar huis voor hij de 20 kilometer naar zijn huis fietste. “Na 4 jaar verkering besloten we om te gaan trouwen. Op 22 juni voor de wet en op 23 juni in de kerk van Prinsenbeek.” Ze zijn op de boerderij in Odiliapeel gaan wonen die ze in januari 1962 gekocht hadden. Later hebben ze die boerderij uitgebreid.

Hobby’s
Bert deed aan houtbewerken en gezamenlijke hobby’s waren zwemmen, KBO gym, koersbal, jeu de boules en puzzelen. “Mijn grootste hobby was om de uitbreiding van de boerderij geheel in eigen beheer te doen. Het metsel- ,timmer- en laswerk deed ik voor het grootste deel allemaal zelf,” zegt Bert. Corrie en Bert waren allebei lid van de KPJ waar Corrie ook in het bestuur zat. Bert was 9 jaar voorzitter van de NCB, wat later de ZLTO werd. Al jaren komen hun kinderen en eventueel de kleinkinderen op zaterdagmiddag langs. Vanaf het moment dat Corrie en Bert 12,5 jaar getrouwd waren maakten ze samen verschillende mooie reizen. De reisorganisatie van de boeren organiseerde reizen naar diverse Europese landen. Bij de plaatselijke boerenbedrijven gingen ze kijken hoe daar gewerkt werd. Later hebben ze nog verre reizen gemaakt naar Indonesië, China, Zuid-Afrika en Israël. Met de zussen van Corrie en hun mannen maakten ze ook mooie meerdaagse fietstochten. Ook wandelen werd veel gedaan: “De vierdaagse van Nijmegen heb ik zes keer gelopen, de eerste keer toen ik 65 was,” aldus Corrie.

Kinderen
Het echtpaar heeft twee kinderen, een jongen en een meisje. Hun zoon heeft twee zonen en hun dochter heeft twee dochters en een zoon. Ze hebben op alle vijf kleinkinderen gepast. "Als ze bleven slapen, wilden ze 's morgens allemaal bij opa in bed!” Hun zoon kwam in 1987 op de boerderij en nam die in 1993 over. Corrie en Bert verhuisden toen naar de overkant van de weg, waar ze 33 jaar hebben gewoond. Hun dochter heeft met haar man ook een agrarisch bedrijf in Odiliapeel. Nu wonen Corrie en Bert in een mooi appartement in Odiliapeel. "Wij hebben samen een mooie tijd gehad en zijn er trots op dat we het boerenbedrijf van klein naar groot hebben opgebouwd”, zegt Bert. Het feest wordt binnenkort met familie en vrienden gevierd.