Kinderen proberen trucs uit. (foto: Peter Noy)
Kinderen proberen trucs uit. (foto: Peter Noy) Foto: Peter Noy

'Leukste wanneer de kinderen de
goocheltrucs zelf mogen uitproberen'

UDEN | “Moet het nog moeilijker”, roept jongleur en entertainer Bart Faseur tegen de aanwezige kinderen. “Jaaaa”, schreeuwen de kinderen. Waarna hij de diabolo nog hoger in de lucht gooit. Dit en nog veel meer gooi- en smijtwerk konden de ruim zeventig kinderen op woensdag bij de Molen van Jetten en Ontmoetingsplein Mellepark van dichtbij meemaken en zelf uitproberen. De jeugdigen werden vervolgens door Faseur allerlei trucjes bijgebracht. 

door Peter Noy

Vanwege de zomervakantie heeft ONS Welzijn, samen met de kinderclubs van de ontmoetingspleinen Mellepark, MuzeRijk, Oranjerijk/de Balans en de Nieuwe Pit de handen in elkaar gestoken en een gooi- en smijtcircus georganiseerd. “Zoals je ziet is dit een schot in de roos,” glundert Alex van der Heijden van ONS welzijn. “Het is een soort jaarafsluiting voor de kinderclubs. De kids genieten met volle teugen en zijn razend enthousiast”. Van der Heijden vindt niet dat het circus oubollig is. “Integendeel”, reageert hij met een twinkeling in zijn ogen. “Het circus is van alle tijden. Iedereen heeft talent, jong en oud. Onder begeleiding van een professional kun je leren gooien en vangen met allerlei circusspullen. Of wat dacht je van leren balanceren op een koord of een bal.” Het kan allemaal deze middag. Kinderen zitten steeds vaker binnen voor de televisie, game console of smartphone. “We proberen met het opzetten van deze doe-activiteiten kinderen aan te zetten om meer buiten te spelen en te leren”, aldus Van der Heijden.

Allround circusartiest
Bart Faseur is een allround circusartiest en is van jongs af aan bezig met acteren. In opdracht van ONS welzijn is hij door Totaal Theater uit Den Bosch ingehuurd om deze dag de kinderen te vermaken met zijn circusacts. Toen Faseur net geen zeventien was begon hij met straatoptredens. "Ik heb daar vijftien jaar mijn inkomen mee verdiend. Daarna ben ik mijn eigen bedrijfje gestart, genaamd Circus Factory. Dit doe ik samen met mijn collega Job ten Berge. We verzorgen allerlei soorten shows, zowel voor kinderen, volwassenen, senioren als mensen met een beperking. Ik goochel, jongleer en fiets op een eenwieler. Kortom, alles wat met circus te maken heeft”, vertelt Bart Faseur. Hij doet dit werk bijna fulltime, de vrijheid spreekt hem daarbij erg aan. Lees verder op pagina 3.