Roche, Rico, Frank en Marijn.
Roche, Rico, Frank en Marijn.

De ‘Bende van Ellende’ gaat ervoor op de solex

Algemeen

UDEN | Het weekend van vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus worden de gashendels weer volop ingedrukt tijdens het 24-Uurs Solexrace Festival. Op het terrein aan de Heibloemsedijk in Heeswijk-Dinther is er tijdens het 24-Uurs Solexrace Festival dagen vertier voor jong en oud met muziek op vier podiums en ronkende motoren bij de Brascross én de race. Er stappen tig teams 24 uur op een solex. Naast de te winnen bokaal en eeuwige roem doen zij dit voor KiKa. Ook team De Bende van Ellende staat voor het eerst aan de start.

door Wendy van Lijssel

Zoals vanouds wordt er ook dit jaar weer groots uitgepakt, met een zachte G, die in deze ook vertaald mag worden als zijnde ‘Gezellig en Genieten’. Als publiek of deelnemer aan de brascross of solexrace. De solexrace werd in 2007 klein afgetrapt met een paar teams die zich voorafgaande hadden laten ‘opnaaien’ om 24 uur dwars door twee cafés, een stierenstal en het buitengebied te pruttelen. Nou ja, pruttelen... Meteen dat jaar al waren er teams die het hele gebeuren serieus namen en er alles aan deden om het vehicle aan de praat te houden en de eindstreep te halen. Voor het overige groeide de race helemaal uit zijn spaken. Inmiddels is er ook een brascross in negen categorieën, en op vier podiums denderen maar liefst 75 acts voorbij. Belangrijk in deze is dat aan de solexrace al snel Kinderen Kankervrij (KiKa) werd gekoppeld. Het inschrijfgeld voor deelname en al wat eventueel extra wordt ingezameld, gaat rechtstreeks naar KiKa. Zo werd in verloop van jaren al ruim 300.000 euro overgemaakt.

Bende van Ellende
Het evenement start op zaterdag 27 augustus om 17.00 uur en eindigt een dag later op hetzelfde tijdstip minus een x-aantal teams die door pech met hun voertuig het parcours noodgedwongen moesten verlaten. Een team bestaat uit een monteur en drie rijders die gedurende 24 uur elkaar afwisselen. Naast pech kan oprecht medegedeeld worden dat zadelpijn en ander spierongemak een veelvoorkomend probleem is. Het weerhoudt teams niet van deelname, zoals ook de Bende van Ellende. Het team bestaat uit Roche van Grinsven en Rico Verwijst uit Nistelrode, Frank Bernards uit Uden en Marijn Roefs uit Heeswijk-Dinther. De heren pakken het gelijk groots aan met een dame als manager en woordvoerder. Jennifer Bouwhuis komt uit Uden en houdt de heren uit de wind door een aantal zaken voor hen over te nemen zodat zij tijd over hebben om te sleutelen aan de solexen die speciaal voor de race werden aangeschaft. “Het zijn allemaal vrienden die elkaar wekelijks zien”, vertelt ze opgewekt. De vader van Rico deed al meerdere malen met een team mee. Met uitzondering van Frank die het moet hebben van de verhalen van zijn vrienden, bezochten Rico, Roche en Martijn het festival tijdens eerdere edities. Hieruit ontstond het idee om zelf mee te doen. “Eigenlijk wilden ze verleden jaar al mee doen. Toen ging het echter weer niet door. De aangeschafte solex viel uiteindelijk van ellende uit elkaar. Daarom zijn er twee nieuwe gekocht. Elk weekend wordt er gesleuteld waarbij de beste onderdelen gebruikt worden voor de solex waarmee deelgenomen wordt. De overige onderdelen worden ingezet als ze pech krijgen. Verder heeft ook Mari Klerx uit Berlicum de solex nog onder handen genomen.” De term Bende van Ellende is misleidend in deze want het team is bloedserieus, zegt Jennifer. Resoluut stelt ze: “Ze gaan er alles aan doen om de race uit te rijden”, om te besluiten: “Ze gaan voor een plek in de top 20.”