Het echtpaar met locoburgemeester Harold van den Broek. (foto: Henk Lunenburg)
Het echtpaar met locoburgemeester Harold van den Broek. (foto: Henk Lunenburg) Foto: Henk Lunenburg

Diamanten huwelijk voor Udense Tien en Sil

UDEN | Tien en Sil van den Brand-Dortmans waren op 13 augustus 60 jaar getrouwd.

door Henk Lunenburg

Tien werd geboren op een boerderij op Melle in een gezin van acht kinderen. "Er was wel tijd om te spelen maar iedereen moest ook helpen op het gemengd boerenbedrijf en in de kersenboomgaard", blikt hij terug. "Ik ging naar de Petrus jongensschool en daarna naar de Land- en tuinbouwschool." Tijdens en na deze opleiding werkte hij thuis op het bedrijf. Sil is samen met haar tweelingzus geboren op een boerderij op de Rakt. Het gezin telde tien kinderen. "Mijn ouders hadden een zelfvoorzienend boerenbedrijf, een kersenboomgaard en een aardbeienveld. Ik ging naar de Maria meisjesschool en naar de huishoudschool. Nadat ik een aantal jaren thuis had gewerkt volgde ik de opleiding kraamverzorgster." Ze werkte 5 jaar in de kraamzorg.

Ruiter en amazone
Het paar leerde elkaar kennen, omdat ze ruiter en amazone waren bij een paardrijvereniging. "Dat kon omdat Bisschop Bekkers het mogelijk had gemaakt dat ook meisjes paard mochten rijden", legt Sil uit. "We deden mee met groep rijden, en leerden elkaar zo kennen." Na een bezoekje aan een kermis vroeg Tien of hij Sil naar huis mocht brengen, waarna hun verkering begon. 5 jaar later trouwden ze op 16 augustus 1962 in de Pius X kerk in Uden. Ze kregen drie dochters en een zoon. In 1966 verhuisden

ze naar een perceel aan de Industrielaan. Deze straat die langs de hoogspanningsmasten kwam te liggen moest nog wel aangelegd worden. Alle bouwmaterialen voor de nieuwbouwwoning en het bedrijf werden via een zandweg aangevoerd. "Achter het huis hebben we een echte Udense zwarte kersenboom geplant. "Rond deze kersenboom, die nu 56 jaar oud is, organiseerden we jaarlijks een Kersenfeest voor de familie."

Hobby's
Toen de kinderen klein waren was er geen tijd om op vakantie te gaan. Later zijn Tien en Sil één keer naar haar broer Wim in Canada geweest en Sil ging twee keer naar haar broer in Brazilië, één met haar vader en nog een keer met hun oudste dochter. Paardrijden was hun gezamenlijke hobby. Daarnaast ging Tien graag biljarten, waarvoor hij

naar een oom moest die een biljart op stal had staan. Nu heeft hij thuis een eigen biljart. Na het trouwen ging Sil veel gymmen, basketballen en zwemmen. "Met tante Jo maakte ik mooie fietstochten. 10 jaar geleden heb ik helaas met een E-bike een ongeluk gehad, waar ik nu nog last van heb."

Kassen
Naast en achter het woonhuis staan kassen waar het paar 25 jaar cherrytomaten heeft gekweekt. In 1998 is het bedrijf overgenomen door zoon Bert. Vorig jaar begon hij de kassen om te bouwen voor het kweken van aardbeien. "Hiervoor is veel minder gas nodig", aldus Tien. "De eerste kas is klaar en daar worden nu aardbeien verbouwd." Tien en Sil genieten van hun pensioen en van hun elf kleinkinderen en één achterkleinkind. Het feest hebben ze in familiekring gevierd.