'Leden van de Staten-Generaal...'

"Leden van de Staten-Generaal.

Dat kent iedereen nog wel. Want zo begint de toespraak van onze koning Willem-Alexander jaarlijks op de derde dinsdag in september. Staten-Generaal. Pluk een willekeurige jongere van de straat af en vraag deze wat de Staten-Generaal is. Ik acht de kans niet heel groot dat je het correcte antwoord terugkrijgt.

Ik ben geen expert, maar persoonlijk denk ik dat dat komt omdat er geen link is met Den Haag. Een gebrek aan interesse. Niet heel gek, want alles wat daar speelt is voor velen een ver-van-mijn-bedshow. Jammer. Want iedereen blijft altijd maar praten over dat de jongeren de toekomst zijn. Het middelpunt van de samenleving. Maar als je de jongeren niet kan betrekken in datgene wat je in de politieke hoofdstad aan het doen bent, heb je niet heel veel aan de bestuurders van de toekomst.

Ik denk dat een goede eerste stap om het gat tussen jongeren en Den Haag te verkleinen, een verandering in taal kan zijn. Stapsgewijs af van dat ambtenarenjargon. Maak bijvoorbeeld een tweede troonrede. Eentje die niet volstaat moet moeilijke woorden en lastig te volgen zinnen. Desnoods geschreven door een jonge taalstudent die begrijpt hoe wij als jongeren denken. Dat hoeft niet meteen te zeggen dat de koning straattaal moet gaan praten, maar ze kunnen een beetje hun best doen om het begrijpelijk te maken voor een leek. Ik begrijp zelf al best weinig van zo’n moeilijke toespraak en ik heb nog enige interesse in de politiek. Moet je nagaan hoe dat is voor mensen zonder politieke interesse. Die mensen gaan nooit op eigen initiatief die ambtenarenpraatjes vertalen. En zo groeit de kloof, die juist gedicht moet worden.

En dat ambtenarenjargon komt niet alleen terug op de derde dinsdag in september. Ook in brieven, overheidswebsites en persconferenties is de taalbarrière een probleem. De overheid is er trouwens wel op de hoogte van. Er wordt wel iets aan gedaan, maar als je als ministerie van Binnenlandse Zaken in 2019 een vacature vrijgeeft voor een Raakvlakmanager Strategische Beheerorganisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet, dan sla je de spreekwoordelijke plank toch flink mis.

Ohja, en de Staten-Generaal is trouwens het parlement van Nederland. De Eerste en de Tweede Kamer samen. Stiekem wel benieuwd hoeveel mensen dit wisten."

Wouter

Als stagiair van Campus Uden schrijft Wouter Frijns de komende tijd columns voor het Udens Weekblad.