Lieve werkgever, mag ik een tattoo?

Werkgevers mogen instructies geven aan werknemers over hoe zij hun werk moeten uitvoeren en wat zij daarbij laten zien, dat is natuurlijk het basis principe van een arbeidsverhouding. Aan het recht van de werkgever tot het geven van dergelijke instructies zitten echter grenzen. Zo kunnen bepaalde instructies inbreuk vormen op de grondrechten van de werknemer en daardoor ongeoorloofd zijn.

Een regelmatig voorkomende ‘instructie’ van de werkgever is het verbod om zichtbare tatoeages te dragen tijdens het werk. Maar mag jouw baas zo’n verbod eigenlijk wel opleggen? De conducteurs van het openbaarvervoersbedrijf van de regio Rotterdam RET vroegen zich dit af. Zij werden door hun werkgever verboden om zichtbare tatoeages te dragen tijdens het werk. Ze waren het daarmee oneens en stapten naar de rechter.
RET is van mening dat het gezag en neutraliteit van de conducteurs zou worden aangetast, wanneer zij zichtbare tatoeages zouden dragen. De werknemers zijn van mening dat het verbod op het dragen van tatoeages inbreuk maakt op hun privacy. Zij vinden de opvatting van hun werkgever nogal ouderwets. Het gerechtshof heeft afgelopen week uitspraak gedaan en is het met de werknemers eens: naar de huidige maatschappelijke opvatting doen zichtbare tatoeages niet langer af aan het gezag of neutraliteit van de conducteur. Het tatoeageverbod is dan ook voor RET geen geschikt middel om het door haar beoogde doel te bereiken. Het tatoeageverbod is daarom ongeoorloofd.

Of hiermee elk tatoeagebeleid van iedere werkgever tot het verleden moet gaan behoren, is nog maar sterk de vraag. Voor andere beroepsgroepen, zoals bijvoorbeeld de notaris, de advocaat, de gastheer/dame van een chique restaurant, zou het verbieden van een tatoeage wellicht nog wel binnen de huidige maatschappelijke opvattingen kunnen passen. Ook zal het waarschijnlijk wél mogelijk blijven voor werkgevers om het zichtbaar dragen van controversiële of politiek gekleurde tatoeages te verbieden. Ook zijn er grote regionale verschillen. De maatschappelijke opvattingen in Noord-Limburg zijn misschien anders dan die in Rotterdam. De uitspraak van het hof is in ieder geval wél een stap in de richting van een vrijer tatoeagebeleid op de werkvloer.
GH Advocaten is deskundig op het gebied van het arbeidsrecht. Heeft u een vraag met betrekking tot het arbeidsrecht? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 0485-561646 of via info@ghadvocaten.nl. Ook kunt u kijken op onze website www.ghadvocaten.nl