Leefbaarheid en wonen belangrijke issues voor Heijen

HEIJEN | Er ontluikt woningbouw voor de kern Heijen. Voor het kermisterrein aan de Nieuwwijkstraat en de even verderop gelegen 'Paardenwei' worden plannen gesmeed om de zo gewenste woningen te realiseren. Dorpsvereniging Hèjje Mojjer praatte de inwoners van Heijen deze maand bij via een Powerpoint presentatie. Daaruit bleek ook dat er meer beoogde bouwlocaties zijn die de leefbaarheid in Heijen kunnen verbeteren.

Want als het om nieuwbouw gaat is Heijen het ondergeschoven kindje van de gemeente Gennep, althans, zo voelt de gemiddelde Heijenaar dat. Waar elders in de gemeente bouwplannen van de tekentafel rollen, blijft de zuidelijkste kern van Gennep achter. Er ligt momenteel een plan voor vijftien woningen op het kermisterrein aan de Nieuwwijkstraat. Saillant detail is dat er jaren geleden een plan voor woningen en een huiskamer naar de prullenbak verwezen werd. Die plannen zijn inmiddels uitgevoerd op de Wethoudershof bij de Hoofdstraat.
De Heijense samenleving opperde een fors aantal (22) mogelijke bouwlocaties op. Plekken waar tussen twee en vijfentwintig huizen gebouwd kunnen worden. Een aantal locaties valt volgens ambtenaren van de gemeente af omdat ze te dicht bij bestaande industriezones liggen.
In de tussentijd is de roep om meer woningen gegroeid. Driekwart van de Heijense jongeren heeft aangegeven in het eigen dorp te willen blijven wonen. Kansen daartoe zijn er te weinig of zelfs niet. En daarvan ondervindt het dorp al de eerste gevolgen. Basisschool De Heggerank ziet het aantal leerlingen teruglopen. In het schooljaar 2019-2020 zaten 112 kinderen in de schoolbanken. Dat waren er 32 minder dan in 2018-2019. In 2005 telde de Heggerank nog 200 kinderen.
De terugloop is toe te schrijven aan diverse omstandigheden. Voornaamste reden is dat er geen beschikbare woningen zijn. Jongeren en jonge gezinnen vinden geen plaats in Heijen. Uit de presentatie blijkt ook dat in het dorp erg weinig kinderen geboren worden. Dat heeft ook in de toekomst invloed op het aantal leerlingen op de basisschool.
Het dagelijks bestuur van Hèje Mojjer, enkele Heijenaren, jongerenvertegenwoordigers en afgevaardigden van de werkgroep Haven werden afgelopen maanden gehoord door de Gennepse raadsfracties. Naast het benoemen van de bestaande knelpunten werden ook mogelijkheden aangedragen om problemen op te lossen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht maken partijen zich wellicht sterk voor de Heijense leefbaarheid. Het dorp houdt de vinger aan de pols. (J.G.)