Het voordeel van een samenlevingscontract

De mensen bij mij aan tafel zijn gekomen omdat zij testamenten willen opmaken. Ze hebben geen kinderen en wonen samen in het huis van de vrouw. Ze wijzen elkaar aan als enig erfgenaam. Een goed doel wordt de reserve-erfgenaam.

Ik vraag hen of ze ook een samenlevingscontract hebben afgesloten. Dat vonden ze niet nodig. Ik leg hen uit dat een samenlevingscontract zeker niet verplicht is, maar vertel hen ook dat het vaak voordelig kan zijn om een samenlevingscontract af te sluiten, zeker als er een eigen huis is.

Als het huis van hen samen zou zijn, is het extra belangrijk om een samenlevingscontract af te sluiten. Een samenlevingscontract bevat namelijk vaak een verblijvensbeding waardoor de gemeenschappelijke goederen van de partijen (in dit geval dus het huis) bij de ander blijven, als één van hen overlijdt.
Voor de privé goederen (die dus van één van de partijen afzonderlijk zijn) is het zo dat deze alleen op basis van een testament vererven.

In dit voorbeeld was het huis alleen niet van hen samen maar van één van hen. Ook dan is er een goede reden om een samenlevingscontract op te stellen. Voor de heffing van de erfbelasting is een samenlevingscontract namelijk van groot belang. Zouden de overledene en de erfgenaam een samenlevingscontract hebben afgesloten, dan wordt de langstlevende voor de erfbelasting belast volgens de vrijstelling en de tarieven voor gehuwden.

Dat betekent een vrijstelling van € 680.645,-- en een tarief van 10% of 20%.
Daarvoor is wel vereist dat men na het sluiten van het samenlevingscontract nog een half jaar in leven blijft. Is er geen samenlevingscontract of is er nog geen half jaar daarna verstreken, dan geldt de standaardvrijstelling voor de erfbelasting (€ 2.274,--) en een tarief van 30% of 40%. Hiermee was voor de aanwezige mensen de keuze eenvoudig, ze besloten dan ook om een samenlevingscontract op te stellen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Wij helpen u graag! Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen. Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.