Maria Hendriks is het aanspreekpunt voor seniorenactiviteiten Overloon.
Maria Hendriks is het aanspreekpunt voor seniorenactiviteiten Overloon. Foto: SWOGB

Coördinatoren Senioren Activiteiten (CSA)

OVERLOON | In elke kern van de oude gemeente Boxmeer heeft de SWOGB een Coördinator Senioren Activiteiten. Hij/zij is het centrale aanspreekpunt voor alle activiteiten voor senioren die aangeboden worden in een kern. In Overloon is Maria Hendriks de coördinator.

Maria is ruim 10 jaar geleden gestart met country dansen in Overloon. Er is toen een nieuwe groep voor beginners gestart onder begeleiding van Ans Versteegen. En het was een goed keuze. “Ik vind het geweldig om te doen”, aldus Maria. “Na enige tijd is mij gevraagd om contactpersoon te worden van deze countrydansgroep. “Ik had voldoende vrije tijd, voelde me als een vis in het water bij deze activiteit en daarom heb ik ja gezegd. Na enkele jaren ben ik wederom gevraagd maar nu met het verzoek om coördinator te worden van de seniorenactiviteiten die door de SWOGB aangeboden worden. Ook hier heb ik mee ingestemd.”

Samenwerking met de
deelnemersadministratie
Aan het eind van ieder kwartaal ontvangt Maria de deelnemerslijsten van alle activiteiten. Deze worden door haar gecontroleerd en doorgestuurd naar de administratie van de SWOGB voor een correcte afhandeling van de eigen bijdrage. “Dit betekent indirect dat ik contact heb met de contactpersonen van de activiteiten. Samen is het onze taak om alles correct bij te houden zoals de registratie van ziekmeldingen of afmeldingen voor bepaalde of onbepaalde tijd én dit te verwerken in de deelnemerslijsten en de lijsten voor de administratie. Ik ben erg tevreden over hoe het nu in Overloon verloopt”, laat Maria weten. Voor een goede registratie is het noodzakelijk dat we de juiste gegevens hebben van de deelnemers en deze gegevens ook doorsturen naar de deelnemersadministratie. 

Vraagbaak voor senioren
“Ik vind het heel belangrijk dat de inwoners (senioren) mij zien als een vraagbaak”, vertelt Maria. “Zo blijf ik ook op de hoogte van wat mensen willen en kan ik zo mogelijk ook een passende activiteit of cursus in Overloon, en soms daarbuiten aanraden.” Vaak krijgt Maria de vraag of senioren, die geen lid zijn van de KBO-afdeling, kunnen aansluiten bij de activiteiten. “Natuurlijk kan dat. We zijn er voor alle senioren”, is steevast haar antwoord. Maar ook met de KBO en andere organisaties die seniorenactiviteiten aanbieden onderhoud ik contact.

Samenwerking met docenten
“Wat ik erg belangrijk vind is een goed contact met de diverse docenten”, vertelt Maria. “Veel informatie van de deelnemers wordt aan de docent gemeld en deze geeft het door aan mij. Dat werkt prima.” Daarnaast heeft de Coördinator Senioren Activiteiten regelmatig contact met de docenten om lopende zaken te bespreken. Zijn er wensen of gaat alles juist van een leien dakje. Maria, “Zo kreeg yogadocent Camilla Brouwer het verzoek om ook een groep yoga op de mat, naast haar Yogalessen op de stoel, te organiseren. We  hebben het samen uitgezet en gerealiseerd. In overleg met de beheerder van de accommodatie voor passende ruimte gezorgd en als alles dan rond is en de groep haar 1e les heeft, ben ook ik een tevreden mens.”

Contacten met locatiebeheerder
Laatst is er ook een discussie geweest over de nieuwe coating op vloer in een ruimte bij MFC De Pit. Deze was volgens onze dansdocenten veel te stroef om op te dansen door senioren. “Dan maken we dit bespreekbaar bij de accommodatie en wordt er samen naar een oplossing gezocht”, laat Maria weten.  “En wat blijkt, er zijn juist gebruikers van De Pit die de stroeve vloer geweldig vinden. En dus wisselt men van ruimte onderling en het probleem is opgelost.”

Ondersteuning van het bestuur
Aria Merkestein is als lid van het Dagelijks Bestuur het aanspreekpunt voor de CSA. Aria ondersteunt Maria als er vragen of situaties zijn die Maria niet kan beantwoorden of oplossen. Maria informeert Aria over de gang van zaken vanuit Overloon. “Nee, Maria staat er als CSA niet alleen voor”, aldus Aria.

Vacatures
In de dorpen Vierlingsbeek, Maashees en Boxmeer is de SWOGB op zoek naar een nieuwe Coördinator Senioren Activiteiten. Wordt u enthousiast van dit verhaal of wilt u nog meer informatie? Neem dan contact op met de SWOGB: secretaris.swogb@gmail.com of bel 0485-792020.