Van het uit polyester gemaakte kunstwerk Panta bleef niet veel over.
Van het uit polyester gemaakte kunstwerk Panta bleef niet veel over. Foto: Persbureau SK-Media

Veelbesproken kunstwerk Panta verwoest door brand

GENNEP | Over smaak van niet te twisten. Toch zijn de kunstwerken in de reeks Kapellenbaan constant onderwerp van de discussie. Het kunstwerk Panta dat op de Niersdijk in Gennep geplaatst was had zo zijn voor- en tegenstanders. Het object viel in de nacht van vrijdag op zaterdag ten prooi aan een vlammenzee. Het heeft er alle schijn van dat Panta door vandalisme in de as gelegd werd.

Het kunstwerk van de Rotterdammer Joep van Lieshout werd in de volksmond de balzak genoemd. De bepaald niet vlijende bijnaam gaf aan hoe tegenstanders in de regio over het werk dachten en denken.

Grenskapel
Op social media kwam het kunstwerk meer dan eens ter sprake. Toen in december ook nog eens enkele kilometers verderop nabij het Duitse Hommersom de Grenskapel (opgetrokken uit staal) geplaatst werd laaide de discussie eveneens op.

Opgelaaide discussie
Nu het object Panta aan de Niersdijk in Gennep veranderd is in een hoop as, laait de discussie in de regio op. Tegenstanders van het object gniffelen. De meer genuanceerd denkende streekgenoten weten dat (indien daar sprake van is) brandstichting niet te manier is de discussie te beƫindigen.