Kampioenen! Of degradatie?

Het is lente geworden. De temperatuur tikt zo nu en dan alweer de 20 graden aan. Knoppen aan de bomen, de bloemen lonken weer boven het maaiveld uit en de terrasjes worden weer klaar gezet voor de gasten. We willen er weer op uit, dingen ondernemen. Na 2 jaar corona-beperkingen lijkt het bijna allemaal weer als vanouds te kunnen.

Met het vervallen van de corona beperkingen is er wel het verschrikkelijke nieuws vanuit Oekraïne. Hier kunnen we niet omheen en naast alle ellende ter plaatse, raakt het ook onze economie door prijsstijgingen van brandstof, dagelijkse boodschappen en stijgende energieprijzen.

De laatste weken van de sportcompetities zijn begonnen. Overvolle programma’s met een overvloed aan inhaalwedstrijden. Kijk maar naar Olympia’18. Wie wordt er kampioen? Wie degradeert? Wie staat al veilig? En de zomersporten beginnen nu pas op gang te komen…

Met de corona beperkingen zijn we over het algemeen wat inactief geworden. Waar we eerst naar ons werk fietsten, werkten we thuis aan de keukentafel. Alles gericht om ons minder te verplaatsen en zodoende verspreiding van het virus te beperken. Door deze inactiviteit is onze spierkracht en uithoudingsvermogen verminderd. 

Kortom; door de drukke sportkalenders en de verminderde conditie zien we meer blessures passeren. Hoe kunnen we dit risico verkleinen? Het antwoord is voor de hand liggend: verstandig trainen.

Trainen is wat anders dan enkel gezond bewegen. Het gaat om de trainingsprikkel. Voor de ene persoon is opstaan uit de stoel al een training, de ander zal dezelfde beweging (een squat) wel 50 keer moeten uitvoeren met 50 kilo op zijn schouders om een trainingsprikkel te bewerkstelligen. Daarnaast: training is niets zonder herstel. De training moet op maat zijn en het herstel moet daarbij passen!

Onze fysiotherapeuten zijn expert op dat vlak. Bij een sporter past een sportfysiotherapeut. Maar bij training na inactiviteit is misschien een expert met senioren meer aangewezen. 

Wil je advies over trainen of anderszins informatie die jou kan helpen om in beweging te komen? Ons team staat voor je klaar! Ons telefoonnummer is 0485-575782 of kijk op onze website; www.fysioholland.nl-boxmeer

Succes kampioenen