Het volgen van de juiste route viel niet altijd mee tijdens het verkeersexamen in de gemeente Gennep. (Tekst en foto: Jos Gröniger)
Het volgen van de juiste route viel niet altijd mee tijdens het verkeersexamen in de gemeente Gennep. (Tekst en foto: Jos Gröniger) Foto: Jos Gröniger

GENNEP | Oké, er was links en rechts soms een beetje hulp, en zelfs een extra fietsronde nodig, maar alle 189 kandidaten zijn vorige week donderdag geslaagd voor het verkeersexamen in in de gemeente Gennep.

Op de speciaal voor de vrijwilligers aangemaakte WhattsApp groep werd het bericht kort na de middag jubelend begroet. Dat honderd procent geslaagd was, was de verdienste van iedereen. De meeste deelnemers bereidden zich tot in de finesses voor, de kandidaten die het niet zo nauw namen moesten er iets meer moeite voor doen.
Dat niet alle deelnemers uit de groepen 7 en 8 beslagen ten ijs kwamen bleek al bij de keuring. Fietsen werden gekeurd. Bovendien moesten de deelnemers op een passende fiets het examen afleggen. "Wie niet met de voeten de grond aan kan raken mag die fiets niet gebruiken", vertelde een van de vrijwilligers, die overigens van een uitstervend ras worden. "Vrijwilligers zijn bijna niet te vinden", klonk het.
Onderweg bleken sommige kandidaten de route niet feilloos te kennen. Hier en daar werden bordjes gemist en werden de foutrijjders teruggefloten en op het goede pad gezet. De verkenning vooraf vond regelmatig niet plaats, luide de verklaring. "En het is goed te merken dat kinderen niet gewend zijn in het drukkere Gennep te fietsen", vond een van de begeleiders van Veilig Verkeer Nederland.