Het Reliek werd gedragen door Hans Jansen, Willy Jansen, Oswald Geurts en Bas Delhij.
Het Reliek werd gedragen door Hans Jansen, Willy Jansen, Oswald Geurts en Bas Delhij.

Na twee jaar afwezigheid weer prachtige Boxmeerse Vaart

Algemeen

BOXMEER | Het wordt gezien als één van de belangrijkste culturele evenementen in Boxmeer: de Boxmeerse Vaart. Na twee jaren van afwezigheid kon de bijzondere, Heilig Bloedprocessie dit jaar eindelijk weer in gebruikelijk vorm plaatsvinden. Afgelopen zondag, precies twee weken naar Pinksteren, was het zo ver en werd de Reliek van het Heilig Bloed weer door de straten van Boxmeer gedragen.

“De oorsprong van de Vaart gaat terug naar het jaar 1400. Een priester in Boxmeer twijfelde tijdens de eucharistieviering aan de omzetting (transsubstantiatie) van brood en wijn in het Lichaam en Bloed van Christus (dat tijdens de consecratie wordt herdacht). De wijn, zo wil het verhaal, borrelde toen over de rand van de kelk heen en kwam in de gedaante van bloed op een linnen doek onder de kelk terecht. Het Heilig Bloed stolde en er bleef een grote druppel achter op het tafellinnen. Deze doek, corporale genaamd, is sindsdien voorwerp van verering,” aldus de Boxmeerse Vaart. 

Die verering vindt al eeuwen plaats, traditioneel veertien dagen na Pinksteren, in een feestelijk versierd Boxmeers centrum. Dat was dit jaar niet anders. “De vlaggen hangen uit, de route is versierd. Boxmeer is er klaar voor,” verkondigde de organisatie zaterdagmiddag op verrukte toon. En toen moest de Vaartmis, waarbij de Reliek op plechtige wijze de basiliek wordt binnen gebracht, nog beginnen. 

Begin van de avond werd dus in de basiliek de traditionele Vaartmis gehouden, waarbij Boxmeers Vocaal de muzikale ondersteuning verzorgde. Na deze kerkelijke plechtigheid werd de Vaart ‘ingezongen’. In tegenstelling tot de bloedprocessie, die teruggaat tot het jaar 1400, is het ‘inzingen van de Vaart’ een minder oud traditie. Sinds 2014 is dit een jaarlijks terugkerend gebruik. maar dat maakt het ‘inzingen’ niet minder gewaardeerd.

Dit jaar mochten twee bekende koren, samen bestaande uit 70 man, de muziek voor hun rekening nemen. Het koor ‘Zingen Is Plezier’ uit Landhorst, onder leiding van Victorine Egelmeers, trapte als eerste af. Geert Remmen en Jos Wetzel met Mat Cornelissen namen vervolgens het typisch Boxmeerse intermezzo voor hun rekening met ‘Ode aan Boxmeer’. Het koor ‘Bravoure’ uit Velden sloot vervolgens de muziekavond op passende wijze af. 


‘Het inzingen van de Vaart’ is al sinds 2014 een gewaardeerde traditie. (Foto: Bas Delhij).

De Processie
Zondag was het dan zo ver. Na een heilige mis in de basiliek kon rond 11:45 uur de processie beginnen. Begeleid door onder andere leden van de gildes, tientallen schoolgaande kinderen, bloemenmanddraagsters en muziekgroepen werd de reliek door de straten van Boxmeer gedragen. En zoals gebruikelijk waren de straten toepasselijk versierd met de welbekende geel-witte vaartvlaggen.

Na twee jaren van annulering was menig Boxmerenaar weer bijzonder enthousiast over de heilige processie. De reacties zijn lovend en de organisatie wordt veelvuldig gecomplimenteerd. Ook wethouder Bouke de Bruin spreekt van een ‘prachtige editie’. De Vaart bewijst maar weer één van de belangrijkste culturele evenementen in Boxmeer te zijn.