De acht Noord-Limmburgse burgemeesters trapten vorige week de campagne Kijk Niet Weg! af. (foto: Zebra fotostudio's)
De acht Noord-Limmburgse burgemeesters trapten vorige week de campagne Kijk Niet Weg! af. (foto: Zebra fotostudio's) Foto: Zebra fotostudio’s

Aftrap van bewustwordingsproces 'Kijk Niet Weg'

NOORD-LIMBURG | De burgemeesters van de Noord-Limburgse gemeentes trapten vorige week de bewustwordingscampagne ‘Kijk Niet Weg!’ af. De acht gemeentes bundelen hun krachten in de strijd tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, en doen een beroep op de hulp van inwoners. 

Met de campagne worden de 280.000 inwoners van de regio ervan bewust gemaakt dat er ook in hun woonomgeving dingen gebeuren die de samenleving ondermijnen, en dat zijn een actieve rol kunnen spelen in het tegengaan van crimineel gedrag. Door niet weg te kijken bij vreemde en verdachte situaties, maar een anonieme melding via politie of Meld Misdaad Anoniem zorgen inwoners samen voor een veilig Noord-Limburg.

De gemeentes werken samen en trekken integraal op met de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de FIOD, de Provincie Limburg, het RIEC, de Arbeidsinspectie en Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Horst aan de Maas is portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg: "Het is belangrijk dat we onze krachten bundelen en dat de alertheid en bewustwording omhoog gaat. Als je niet weet waar je op moet letten als inwoner, kan het zomaar gebeuren dat er ergens een opslagplaats voor gestolen spullen, een XTC-lab of hennepkwekerij opduikt. Dat moeten we voorkomen.”

Het programma Veiligheid bestaat uit projecten die elkaar versterken en het criminelen lastiger maken om hun activiteiten in Noord-Limburg te ontplooien. Denk hierbij aan de invoering van een Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied; burgers bewuster maken van signalen die horen bij georganiseerde criminaliteit; controles van het ACT! intergemeentelijk interventieteam Noord-Limburg; het versterken van de gezamenlijke informatiepositie door innovatieve opsporings- en controlemethoden; herbestemmen van leegstaand agrarisch vastgoed; verbeteren van de integratie van arbeidsmigranten; weerbaarder maken van ondernemers tegen ondermijning én het aanpakken van criminaliteit op vakantie- en recreatieparken.

"Belangrijk is om alle inspanningen zichtbaar te maken en burgers bewuster te maken van hun rol. Dat doen we met deze campagne. Bij signalen van ondermijning en georganiseerde criminaliteit is het van belang om niet weg te kijken, maar te melden. Eén tip kan al leiden tot een onderzoek. Twijfel niet als je iets verdachts ziet. Bel de politie of Meld Misdaad Anoniem. Alleen samen houden we Noord-Limburg veilig”, aldus Ryan Palmen.