Rookmelders vanaf 1 juli 2022 voor alle woningen verplicht!

Heeft u al rookmelders hangen in uw woning? Is het antwoord daarop ‘nee’, dan is er op korte termijn nog wat werk aan de winkel. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders namelijk verplicht in iedere woning. 

Helemaal nieuw is die verplichting niet. Al langer moeten nieuwbouwhuizen uitgerust worden met rookmelders. Dat gaat nu ook gelden voor bestaande woningen. Rookmelders worden verplicht voor elke woonverdieping in elk huis. Is een zolder een niet-verblijfsruimte, dan is een rookmelder niet verplicht. Is er in een woning een afgesloten gang die een verdieping erboven verbindt met buiten en die als vluchtweg kan worden gebruikt, dan is ook daar een rookmelder verplicht. Voor speciale ruimtes, zoals een garage, werkplaats, atelier of keuken, is een rookmelder niet verplicht, maar wel te overwegen. De brandweer adviseert overigens een rookmelder voor elke slaapkamer die gebruikt wordt. 

De verplichting is niet voor niets in het leven geroepen. De meeste slachtoffers bij brand worden veroorzaakt door het inademen van rook. Zeker wanneer u slaapt bent u daar extra kwetsbaar voor, aangezien uw reukzintuig dan (grotendeels) uitgeschakeld is. U ruikt dus geen rook of brandlucht, met alle gevolgen van dien. Een rookmelder op iedere verdieping moet ervoor zorgen dat u wél tijdig gealarmeerd wordt. 

Heeft u nog geen rookmelders in uw woning hangen? Dan is het goed om te weten wat de verschillende types zijn die er in de omloop zijn. De goedkope exemplaren volstaan in principe, ware het niet dat experts deze niet aan zullen raden. U moet dan meestal jaarlijks de batterijen vervangen. Kiest u er een van betere kwaliteit, dan heeft de melder een aanzienlijk langere levensduur. Let er bovendien altijd op dat de rookmelder voldoet aan de Europese normen. Dit ziet u aan het keurmerk ‘NEN 14604' en ‘CE-keurmerk’. 

U kunt ook kiezen voor een rookmelder met koppelfunctie. Daarbij gaan alle melders af zodra er rook gedetecteerd wordt. Handig als u beneden zit en er op zolder een alarm afgaat. U kunt er zelfs voor kiezen om een melder te kopen die automatisch een melding geeft op uw smartphone zodra het alarm afgaat. Ideaal als er sprake is van een auditieve beperking, of wanneer u niet thuis bent wanneer de rookmelder begint te loeien. Er bestaan ook rookmelders die ook een koolmonoxide-alarm kunnen geven. Koolmonoxidemelders zijn aan te bevelen op plaatsen waar een cv-ketel, een geiser of een houtkachel staat of hangt.