Veteranendag Land van Cuijk

LAND VAN CUIJK | Er wonen zo'n 500 veteranen in de gemeente Land van Cuijk. Dat blijkt uit gegevens van het Nederlandse veteraneninstituut. Veteranen, oud-militairen die vaak van dichtbij conflicten in oorlogsgebieden hebben meegemaakt en de impact van oorlog kennen. Om de waardering te laten blijken voor de Nederlandse veteranen die zich, vaak met gevaar voor eigen leven, hebben ingezet voor vrede en veiligheid, is er jaarlijks De Veteranendag. "Het gaat niet om alleen oudere veteranen maar ook om de jongere groep militairen”, zegt Jan van Tuhl (foto), luitenant-kolonel b.d., zelf veteraan en woonachtig in Grave. Begin dit jaar is op verzoek van waarnemend burgemeester Wim Hillenaar een aantal vertegenwoordigers van veteranen uit de vijf voormalige gemeenten benaderd, met de vraag of ze wilden meedenken over een gezamenlijke ‘Land van Cuijk Veteranendag'.

Jan van Tuhl: "In de voormalige gemeente Grave wonen de meeste oud-militairen. We hebben vlak voor corona een enquête uitgedaan. We wilden weten of de veteranen belang hechten aan een Veteranendag en of ze een openbare ceremonie op prijs zouden stellen. En we wilden ook de bevolking hier bij betrekken. De veteranen reageerden positief. We konden onze plannen toen verder niet meer uitrollen. Covid gooide roet in het eten. Nu ligt er een document. Een blauwdruk, met een voorwoord van burgemeester Hillenaar, is klaar voor verzending vanuit het kabinet van de burgemeester. We hebben een enthousiaste werkgroep, waar ik deel van uitmaak. We willen ophalen wat de behoeften zijn van veteranen in het Land van Cuijk. Willen ze een gezamenlijke bijeenkomst met alle oud-militairen of toch de ceremonie plaatselijk houden?”

Zelf geeft Van Tuhl de voorkeur aan een plaatselijke ceremonie, niet uit gehechtheid aan de plaats, maar vanuit het idee dat het niet voor iedereen aantrekkelijk is om bijvoorbeeld 30 kilometer verderop een ceremonie bij te wonen. Aan de andere kant ziet hij ook dat door een brede uitnodiging de deur uit te doen, de dag meer cachet kan krijgen en meer publiciteit oplevert.

Het is dus nog niet bekend of en wanneer er een Land van Cuijk Veteranendag wordt georganiseerd, maar de voorbereidingen lopen. Van Tuhl: ‘Vrede en veiligheid mogen we nooit vanzelfsprekend vinden. De Veteranendag is belangrijk voor al mijn kameraden; zeker, maar ook voor de rest van de bevolking. Wij hebben voor de waarden van de democratie gestreden en strijden daar nog steeds voor in allerlei landen. En zie nu wat er plaats vindt in Oekraïne!' Landelijk is de Veteranendag dit jaar op 25 juni. Veteranen uit gemeente Land van Cuijk die niet zijn geregistreerd bij het veteraneninstituut maar de enquête wel willen ontvangen, kunnen zich melden via: Veteranendaglvc@gmail.com.