Onder een fraaie zon werd gepicknickt op de tweede Maasvlakte.
Onder een fraaie zon werd gepicknickt op de tweede Maasvlakte. Foto: Eigen foto

Nieuws van de KBO's en ouderenverenigingen

GENNEP | In deze kolommen is er deze maand aandacht voor het nieuws uit de afdelingen van KBO's en ouderenverenigingen. Een korte terugblik op uitstapjes, een oproep tot aanmelding van nieuwe leden, en geplande trips. U leest het hieronder. 

KBO Ottersum hield op 24 juni een vrijwilligersmiddag. De tijd was helaas te kort om hiervan in deze pagina verslag te doen. 

Milsbeek
KBO Milsbeek maakte op 16 juni in een bus met zestig personen een uitstapje naar Vilsteren. Na aankomst in Overijssel werd er getrakteerd op koffie met een heerlijk gevulde krentenbol. Na de prachtige en plezierige rondvaart op twee sloepen door het mooie Vechtdal en een aantal sluizen stond er een lunch klaar. Hierna volgde een bustocht door Overijssel afgewisseld met een bezoek aan een mooie kerk. De terugreis naar Milsbeek met de attente en gezellige chauffeur verliep zeer voorspoedig en nog voor 18.00 uur werd er geparkeerd voor het Trefpunt. Daar werd nog genoten van een diner en nagepraat over deze geslaagde dagtrip, die werd georganiseerd door KBO Zomerzon Milsbeek.

Gennep naar de havens
Op dinsdag 21 juni bezochten leden van KBO Gennep de haven van Rotterdam. In 1,5 uur reed het gezelschap langs de verschillende havenbekkens en industrieën. (42 km!). De deelnemers weten inmiddels heel veel over wat er in de haven allemaal gebeurt. De trafiek-industrie die in distributiecentra producten klaarmaakt voor de consumentenmarkt; het strippen en stuffen van containers (leeghalen en beladen), een TEU (standaard 20 voet container), rainbowen (zand opspuiten door een sleephopperzuiger), het scannen van containers door de douane, de vriesvemen waar bij voorbeeld patat ligt opgeslagen.
Rond 12.00 uur gingen de Gennepsen bij informatiecentrum Futureland 2 aan boord van de Henry Hudson voor een rondvaart door de havenbekkens van Maasvlakte 2. Het schip voer langs enkele volautomatische containerterminals die tot de modernste ter wereld horen. Hier zorgt een klein aantal mensen voor het bijna geheel automatisch laden en lossen van 35 tot 40 containers stuks per kraan per uur! Ze voeren langs een sleephopperzuiger (baggerschip van de firma Van Oord); langs een grote LNG gastanker én langs een nieuw, op LNG varend, containerschip (400m lang; 62m breed) dat met ruim 23.100 containers (23 stuks in de hoogte én 23 stuks naast elkaar!) bij de RWG-terminal lag.
Na de rondvaart was het tijd voor een picknick. Heerlijk in de zon genoot men van broodjes en een drankje. Vervolgens gaf de gids een rondleiding in het expositiecentrum van Futureland. Even na 14.00 uur ging het per bus verder de haven in. Langs Europoort, de Maeslantkering en de landtong op Rozenburg. Vanaf dit hoge uitzichtpunt heeft men een fraai overzicht over de haven. Het was zelfs mogelijk om aan de horizon de kantoortorens van het centrum van Den Haag te zien. Om 16.15u namen ze afscheid van de gids en ging het - wonder boven wonder – zonder files naar Appeltern voor een afscheidsdiner bij Moeke Mooren. Kort na 20.00u waren zij terug in Gennep. De deelnemers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Nieuws in Heijen
KBO Heijen attendeert de leden op het nieuwe buitenmeubilair bij de Dorpskamer aan de Wethoudershof in het dorp. Zo is er een splinternieuwe jeu de boulesbaan gerealiseerd en zijn er bankjes geplaatst bij deze voorziening. Ook is er een fietstrainer geplaatst.
De jeu de boulesbaan wordt op donderdag 7 juli om 15.00 uur geopend.
Ook maakt de KBO Heijenaren er op attent dat er een duofiets beschikbaar is. KBO-leden kunnen deze fiets lenen voor 2,50 euro per dagdeel.

Oproep GON
Door het stoppen van enkele vrijwilligers, in Gehandicapen Organisatie Nederland (GON) op zoek naar enthousiaste mensen die het kienen op maandagavonden willen voortzetten. De avonden zijn tweewekelijks in MFC De Goede Herder. Geïnteresseerden mogen contact opnemen met voorzitter Bert van den Bosch 06-408775 of e-mail hvandenbosch@ziggo.nl.