Verduurzaming: draag ook jouw steentje bij

Naast dat besparen op energie en brandstof goed is voor je portemonnee en het milieu, leidt het verminderen van het verbruik ook tot het minder afhankelijk zijn van gas uit het buitenland. Hoe draag jij jouw steentje daarin bij? Wij geven je tips.

1. Creëer inzicht
Energie besparen begint met inzicht. Op je energierekening staat hoeveel je verbruikt in een jaar, maar voor een actueler beeld log je in op de website van je energiebedrijf. Met een slimme meter kun je gebruikmaken van speciale apps die je helpen om energie te besparen. 

Je kunt ook zelf meten hoeveel stroom de apparaten in je huis verbruiken. Steek een energiemeter (te koop in elektronicawinkels, bouwmarkten of webwinkels) tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat waarvan je het verbruik wilt meten. Zo krijg je inzicht in hoeveel stroom bijvoorbeeld een wasbeurt nodig heeft of wat de televisie verbruikt die iedere dag op stand-by staat. 


2. Isolatie, zonnepanelen of warmtepomp
Woon je in een huis dat is gebouwd vóór 2000? Dan bespaar je misschien veel energie met een betere isolatie. Hiervoor is het belangrijk dat je weet hoe goed de isolatie van je huis nu is. Heb je nog geen zonnepanelen, dan is het wellicht raadzaam te onderzoeken of je dak hiervoor geschikt is en hoeveel je hiermee bespaart. Wil je nog een stap verder gaan, dan is het plaatsen van een warmtepomp een optie, zodat je helemaal geen gas meer nodig hebt.

3. Kleine aanpassingen 
Aanpassingen in je huis vragen al snel om een investering. Weet dat je ook met een kleine investering vaak al veel bereikt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aanpassingen:
- Vervang gloeilampen door ledlampen
- Breng radiatorfolie aan
- Doe de verwarming een uur eerder uit
- Was op een lagere temperatuur
- Haal apparaten indien mogelijk vaker van stand-by af
- Douche korter (max. 5 min.)
- Vervang je koelkast door een zuiniger exemplaar
- Laat je cv-installatie op tijd onderhouden

Ook dan zijn we er voor jou
Je woning verduurzamen en energiezuiniger maken, kan op allerlei manieren. Maar wat past nu het beste bij jou? Wat levert het op? En ook niet onbelangrijk: hoe pak je het aan?
Geen zorgen. De Veldsink Verduurzamers Check helpt je. Op veldsink.nl/verduurzamen lees je hier alles over. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Dan profiteer je direct van een gratis bespaarcheck t.w.v. € 189,-.
Ook dan zijn we er voor jou.