Een onaangename verrassing uit het verleden!

De meneer tegenover me is met stomheid geslagen. 

Hij wist wel dat het een aantal jaar geleden even echt niet boterde tussen hem en zijn echtgenote, maar dat ze hem in die tijd in een testament ook daadwerkelijk onterfd had, is toch wel een onverwachte en erg onaangename verrassing.

Inmiddels is mevrouw zes jaar terug overleden. Omdat toen alles gewoon doorliep is hij niet langs de notaris geweest. 

Maar nu wil hij een nieuwe hypotheekakte laten opstellen en bij de voorbereiding hiervan duikt het testament op. 

Het is nu wel even een uitdaging om alles zo goed mogelijk af te wikkelen. 

Omdat meneer onterfd is, had hij eigenlijk een vruchtgebruik op de woning en de inboedel kunnen claimen. Het nadeel is alleen dat dit binnen zes maanden na het overlijden moet worden gevraagd. Die termijn is al lang verlopen.

Gelukkig zijn de beide zonen ook bijzonder verbaasd over de onterving van hun vader door hun moeder en willen ze graag meewerken om de zaak te regelen. De echtelieden waren in gemeenschap van goederen gehuwd. We kiezen ervoor dat de nalatenschap van moeder zodanig wordt verdeeld, dat haar erfgenamen (de zonen) het huis aan vader toedelen, hierdoor wordt vader (die al de helft had) volledig eigenaar van de woning. 

Vader krijgt wel meer dan waar hij recht op heeft en moet ieder van de zonen een bedrag van € 85.000,-- uitkeren. Omdat vader dit niet zomaar op tafel kan leggen, wordt er afgesproken dat hij dit bedrag aan de zonen schuldig blijft. 

De zonen moeten over de € 85.000,-- ieder jaar vermogensbelasting betalen. We spreken daarom een rente af die vader jaarlijks aan de zonen overmaakt, zodat zij hiermee de belasting kunnen voldoen.

Uiteindelijk is alles gelukkig toch nog opgelost, maar alle partijen aan mijn tafel hadden liever gehad dat moeder het testament aangepast had. Ze gaan er van uit dat moeder dit vergeten was. 

Kortom: heeft u ooit in een boze bui uw partner onterfd en moet dit weer worden teruggedraaid? Vergeet dan niet om het testament weer aan te passen!

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wilt maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.