Afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas vanaf 2025

Het kabinet heeft onlangs besloten om de afbouw van de salderingsregeling wederom op te schuiven. Eigenaren van zonnepanelen kunnen hierdoor nog twee jaar extra genieten van volledige saldering. De afbouwregeling gaat in op 1 januari 2025.

Onder de huidige salderingsregeling mogen eigenaren van zonnepanelen de opgewekte stroom die overdag aan het net wordt terug geleverd, verrekenen met de stroom die ’s avonds of op een bewolkte dag van het net wordt afgenomen. Dit heet salderen. Anders gezegd: u betaalt alleen belasting over het deel dat u na teruglevering van het net heeft afgenomen. Het gaat hier om energiebelasting, opslag duurzame energie en de btw. Verreweg het grootste deel van de energiekosten bestaat uit belastingen. Vandaar dat de salderingsregeling zo belangrijk is voor de terugverdientijd van zonnepanelen. 

Voorbeeld: De afname van het net bedraagt in 2022 in totaal 3.500 kWh. De teruglevering in 2022 van met de zonnepanelen zelf opgewekte energie aan het net bedraagt 2.000 kWh. Na saldering betaalt u dan belastingen over 1.500 kWh.

Zodra de regeling wordt afgebouwd, kunt u minder salderen en krijgt u simpel gezegd minder voor de opgewekte stroom die u terug levert aan het net. Stroom die u afneemt van het net, kost dan meer dan de teruglevering aan opbrengst geeft. Daarnaast betaalt u nog wel het volle tarief voor de stroom die u ’s avonds of op een bewolkte dag van het net krijgt. De Minister heeft TNO de opdracht gegeven om een doorrekening te maken. De minister verwacht in de zomer met een update te komen. 

Zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd, is het minder interessant om de opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Anders gezegd: het is van belang om de eigen opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf te gebruiken. 

Een oplossing zou een eigen accuopslag kunnen zijn. Het nadeel is dat deze accu’s op dit moment nog erg kostbaar zijn. Een andere optie is een elektrische auto die voorzien is van V2H-technologie (Vehicle to Home). Overdag laadt de auto op met het overschot aan opgewekte stroom, die anders aan het net terug geleverd wordt. 's Avonds of op een bewolkte dag gebruikt u de auto om uw huis van stroom te voorzien. Een aantal auto's beschikken al over deze technologie. U kunt het systeem zo instellen dat de auto stopt met de stroomvoorziening zodra de batterij een bepaald percentage bereikt. U wilt natuurlijk niet dat de auto 's ochtends een lege accu heeft. De ontwikkeling van dit soort systemen gaat ontzettend snel en is misschien wel de oplossing om de afschaffing van de salderingsregeling op te vangen.