Bij de Computerclub wordt één op één hulp geboden.
Bij de Computerclub wordt één op één hulp geboden. Foto:

VerbindVerhaal (13) Computerclub Gennep helpt bij de online samenleving

GENNEP | In het dertiende VerbindVerhaal vertelt René Elich, vrijwilliger bij de Computerclub Gennep voor wat en voor wie de Computerclub is. Ook vertelt hij hoe hij denkt over digitale inclusie (*). 

Wat en voor wie is de Computerclub? 
De Computerclub is voor iedereen die wat problemen heeft of wat verder wil in de digitale wereld. Dat geldt zowel voor het gebruik van een laptop, pc, tablet en smartphone. 

Wie zijn de doelgroepen van de Computerclub?
 
Iedereen die hulp nodig heeft op het digitale gebied. In de praktijk zijn het vooral senioren die gebruik maken van de Computerclub. We nemen de tijd voor mensen en bieden één op één hulp. We werken met de apparatuur van de mensen zelf. Ze brengen dus zelf hun laptop of smartphone mee.

Hoe kan ik deelnemen aan de Computerclub? 
Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar Ton Pelser (tonpelser@gmail.com). Je kunt ook langskomen bij de KBO in Gennep en daar een formulier invullen. Dit is bij MFC De Goede Herder aan het Europaplein. Na aanmelding wordt er een afspraak voor je ingepland. Iedere maandagmiddag hebben we één op één hulp op afspraak en een inloop, dit is van 13.30 tot 16.00 uur. Je kunt ook dan binnenlopen om een korte vraag te stellen, je te laten informeren over de Computerclub of een afspraak in te plannen. Nu in de zomervakantie is de Computerclub even gesloten, vanaf september starten we weer. Je hoeft géén lid te zijn van de KBO of Seniorweb, we helpen iedereen. We vragen 5 euro per sessie, dit is inclusief de koffie en thee.

Wat zijn de meest voorkomende vragen die jullie krijgen? 
Dat zijn vragen over e-mail. Verder zijn dat vragen over het overzetten van foto’s van een smartphone op een laptop. En ook krijgen we veel vragen over het beheer van de laptop, hoe je mappen aanmaakt om alles te ordenen en terug te kunnen vinden.

Bestaat de Computerclub al lang? 
We zijn begonnen in december 2010, dus nu bestaan we ongeveer twaalf jaar. 

Wordt er veel gebruik gemaakt van de Computerclub? 
Voor Corona was het erg druk, toen hadden we zelfs wachtlijsten. Sinds Corona is het duidelijk wat minder, we hebben dan ook géén wachtlijsten op het moment. 

Is het haalbaar dat iedereen mee kan doen in de online samenleving? 
Nee, ik denk niet dat dat haalbaar is. Dat heeft een aantal redenen: Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het is om dingen te leren en te onthouden. Verder is het ook een beetje de angst voor digitale technieken. Zeker als je hoort van de fraudes die gepleegd worden en dat soort zaken. Dat houdt mensen ook een beetje af. En het is ook een kwestie van geld. Je moet onder andere een laptop of smartphone kopen en niet iedereen heeft daar geld voor.

Is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen aan de online samenleving?
Ja dat is zeker belangrijk. Je ziet het overal, er wordt gewoon verwacht dat je digitaal bereikbaar bent. Voor zaken bij de overheid, voor verzekeringen, enzovoort. Daar is de enige manier om er te komen digitaal.

Missen er nog zaken voor inwoners om te helpen bij digitale inclusie? 
Wij als Computerclub hebben ook overleg met de Bibliotheek gehad, zij bieden ook van alles aan. We verwijzen naar elkaar. Dus als wij denken dat de Bibliotheek iemand beter kan helpen met een vraag dan sturen we ze door en andersom. 

[*] Digitale inclusie betekent dat iedereen deel moet kunnen nemen aan de samenleving, ook online.