Het amateurvoetbal gaat komend weekend weer van start. (foto: Marieke Lemmen)
Het amateurvoetbal gaat komend weekend weer van start. (foto: Marieke Lemmen) Foto: Marieke Lemmen

De bal op de regionale velden gaat weer 'voor het echie' rollen...

Na de oefenwedstrijden en drie potjes in de KNVB-districtsbeker gaat dit weekend de nieuwe competitie in het regionale amateurvoetbal van start. Wat zijn de verwachtingen bij de verschillende voetbalverenigingen in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg? "We zullen echt aan de bak moeten dit seizoen!"

Door Martijn Schwillens

Volharding is komend seizoen de hoogst spelende vereniging in de regio. De club werd vorig jaar kampioen in de tweede klasse en neemt de plek in van buurman SSS'18, dat sinds deze zomer een trede lager actief is. De bekerwedstrijden hebben duidelijk gemaakt dat handhaving in de eerste klasse C geen sinecure wordt voor de roodbroeken, al degradeert alleen de nummer laatst direct. "De club wil hogerop en daar wil ik ze met mijn kennis en ervaring graag bij helpen. Ik werk graag bij een club met een goede organisatie, een helder beleid en een spelersgroep die bereid is te investeren in zichzelf", zei de nieuwe trainer Jan Pruijn bij zijn aanstelling in Vierlingsbeek. Volharding treft voornamelijk Limburgse ploegen plus EFC, Someren en ZSV, de nieuwe werkgever van Johan Vullings (vorig jaar trainer Volharding, red.).

'Ik verwacht dat in onze tweede klasse negen ploegen aan elkaar gewaagd zijn'

Nieuwe verwachtingen
De meest interessante klasse in de regio is waarschijnlijk de tweede klasse G, waarbij alle Kliksport-regio's vertegenwoordigd zijn. SSS'18 speelt een derby tegen Olympia'18, maar ook Heeswijk, Volkel, Prinses Irene, Schijndel en Boekel Sport vormen mooie opponenten. "We hebben een prima voorbereiding gehad, al was de groep door veel wisselende vakanties pas de laatste weken helemaal compleet. Dat is iets waar je als trainer mee moet dealen en waar andere clubs ook mee te maken hebben gehad. We hebben in de voorbereiding goede tegenstanders getroffen en we zaten in een sterke bekerpoule. Het belangrijkste is dat iedereen 100% fit kan aantreden als de competitie begint. De afgelopen seizoenen begon ik met veel geblesseerden, maar voor het duel met Schijndel van zondag kan ik over 95% van mijn spelersgroep beschikken. Dat is ook wel eens fijn", lacht Michel Kuijpers van SSS'18. "Ik verwacht dat in onze tweede klasse negen ploegen aan elkaar gewaagd zijn, waarbij er een paar wellicht bovenuit zullen steken, zoals DAW, Groesbeekse Boys en Sparta'25. Maar ik vind 2G echt een superklasse. Ik ben heel tevreden over de indeling." Eendracht'30 uit het Noord-Limburgse Mook is ook ingedeeld in deze klasse. "Die club ken ik niet, maar het is ook wel eens leuk om tegen dat soort ploegen te spelen."

Spannende competitie
JVC Cuijk is als enige vereniging in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg actief in het zaterdagvoetbal. Trainer Dennis Straatman zag zijn ploeg zich afgelopen weekend overtuigend kwalificeren voor de knock-outfase van de KNVB-districtsbeker. "Ik ben wel tevreden over de voorbereiding, al was de weerstand in de beker absoluut geen graadmeter. Gelukkig hebben we tegen SSS’18 en Olympia'18 geoefend. Met name Olympia heeft ons de juiste intensiteit gegeven, en laten zien dat we daar nog wel wat stappen in moeten maken. Het was een voorbereiding vol met kleine pijntjes, omdat de lat weer wat omhoog moet. Om in deze nieuwe competitie (derde klasse A) bovenin mee te draaien, zullen we echt nog wel wat stappen moeten zetten in fitheid en kwaliteit aan de bal. Er zijn al wat stappen gemaakt en ik verwacht ook zeker dat we klaar zijn voor de eerste wedstrijd van aanstaande zaterdag (thuis tegen Advendo'57), maar we zullen echt aan de bak moeten dit jaar", zegt Straatman, die begin 2023 vader wordt. "Dit wordt een hele spannende competitie met veel ambitieuze clubs plus twee directe degradanten en twee ploegen die nacompetitie om degradatie moeten spelen. Hierdoor zal er, denk ik, amper een middenmoot ontstaan."

'In de voorbereiding hebben een aantal spelers mij aangenaam verrast'

'Derby's zijn mooi'
De derde klasse D kent enkele wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen. Zeker de clubs uit het Land van Cuijk zullen tevreden zijn over de indeling, met kortere afstanden en geen clubs uit Groesbeek meer. Door de degradatie van Vianen Vooruit, keert ook de derby tussen Hapse Boys en Vianen weer terug op de agenda. Nieuw is promovendus Constantia. Handel, Venhorst en EGS'20 lijken op papier de grootste favorieten, maar het is natuurlijk onbekend wat clubs als Bruheze en Stiphout Vooruit voor kwaliteiten hebben. "Leuk, al die ploegen, maar eigenlijk maakt het niet uit tegen wie we spelen. Derby's zijn mooi, maar ze geven ook altijd een extra lading en nu moeten we er daar vier of vijf van spelen", weet Wilfred Schoonderbeek (Hapse Boys). "Wij moeten gewoon ons ding doen. Dat is wel gebleken in de tweede seizoenshelft van afgelopen seizoen." 

Vitesse'08 geldt als degradatiekandidaat nadat afgelopen zomer een exodus plaatsvond in de selectie. Het ontstane gat werd opgevuld door louter eigen jeugdspelers. In de beker verging het Vitesse'08 ook al minder tegen clubs uit lagere klassen. Ook Vianen Vooruit lijkt, afgaande op de bekeruitslagen, nog zoekende.

'Gaan voor de top-vijf'
Datzelfde geldt niet voor vierdeklasser HBV Beers, al verloor de promovendus afgelopen zondag ruim bij buurman Hapse Boys (5-1). Door enkele opvallende uitslagen in de oefenwedstrijden en districtsbeker (waaronder dubbele cijfers tegen VCA) geldt HBV zelfs als een outsider in de sterk bezette vierde klasse H. "We kenden in Haps een complete offday. De wedstrijd werd gespeeld op een bijveld en dat leverde één groot glibberfestijn op. Dat mag echter geen excuus zijn. Hapse Boys deed het goed en ze hebben ons op ons nummer gezet. Dat voelt nu niet fijn, maar het is tegelijkertijd een mooie wake-upcall voor veel spelers. Als trainer kun je hier iets mee. Als wij iedereen fit kunnen houden, willen wij meedoen om een plek bij de eerste vijf", vertelt HBV-trainer Luciën Roeffen. 

'We zullen echt aan de bak moeten dit seizoen'


Diezelfde ambitie zal er niet zijn bij SIOL, waar Peter ten Haaf aan zijn tweede periode als hoofdtrainer begint. "De uitslagen in de beker hadden niet gehoeven, maar we zetten stappen met elkaar. We weten dat we weer wat op te bouwen hebben en ik zie progressie. De organisatie staat, spelers worden fitter en vinden elkaar steeds makkelijker. Dat is het belangrijkste." SIOL en HBV treffen in klasse 4H de streekgenoten SES, Juliana Mill, Achates en SV Milsbeek, maar er zijn ook trips naar Herpinia, SCMH, FC de Rakt en Achilles Reek. Titelfavorieten zijn Cito en Festilent.

'Elke week laten zien'
Heijen is dit seizoen ingedeeld in de vierde klasse F, met enkele clubs uit de regio en tal van Limburgse tegenstanders. De nieuwe trainer Tim Driessen zag zijn ploeg in de districtsbeker onder meer winnen van derdeklasser Vianen Vooruit. "Op papier was die uitslag wellicht een verrassing, maar ik weet wat mijn spelersgroep kan. De komst van Thymo Zeelen (Vitesse'08) en Coen van de Venn (SSS'18) heeft duidelijk wat teweeggebracht. Niet alleen de basis is duidelijk sterker geworden, maar ook in de breedte is aardig wat mogelijk", vertelt de Cuijkenaar, die deze zomer de overstap maakte van GFC'33 naar Heijen. Driessen had liever een andere indeling gezien. "We missen komend seizoen de derby's tegen Milsbeek en Achates, die erg leven in Heijen. Sowieso had ik graag wat meer tegenstanders uit het Land van Cuijk gehad. Op papier is deze klasse wel wat minder dan klasse 4H, maar dit biedt wellicht ook meer kansen. We hebben een prima voorbereiding gedraaid en uitgesproken voor een top-drie-klassering te gaan, maar we zullen het wekelijks moeten laten zien. Ook tegen de zogenaamde mindere tegenstanders."

Geen derby's dus voor Heijen, al kan de ontmoeting met Sambeek met enige fantasie als zodanig gekwalificeerd worden. Beide dorpen worden immers alleen gescheiden door de Maas. Andere clubs uit de regio in klasse 4F zijn DSV en VIOS'38. Trainer Michel Janssen van de Beugenaren geeft aan dat hij een goede voorbereiding achter de rug heeft. "Niet zozeer qua uitslagen, maar qua spel dat we graag willen spelen, vind ik dat we stappen gemaakt hebben. Het zou nog mooier zijn als we het niveau van de trainingen elke wedstrijd op de mat zouden kunnen leggen. We gaan gelukkig de goede kant op."

'Tevreden over voorbereiding'
De vijfdeklassers uit het Land van Cuijk en Noord-Limburg zijn nagenoeg allemaal ingedeeld in de vijfde klasse D, een klasse die voor de helft bestaat uit clubs uit Noord-Limburg. Astrantia, De Zwaluw en Toxandria lijken op papier de favorieten voor het kampioenschap. "Ik ben tevreden over de voorbereiding", zegt Patrick Pothuizen (Astrantia). "Door het ontbreken van de keeper waren de bekerwedstrijden wat onwennig, maar de rest van de selectie is vrij fit, dus we kunnen nagenoeg compleet toewerken naar de eerste competitiewedstrijd (zondag thuis tegen BVV'27). Ik denk dat we met vertrouwen het seizoen tegemoet kunnen treden. In de beker- en oefenwedstrijden hebben we veel gescoord, maar ook veel doelpunten tegen gekregen. We zullen verdedigend dus wat zekerder moeten worden, want het is wel belangrijk dat we minder doelpunten gaan incasseren."

De Zwaluw degradeerde afgelopen seizoen via de nacompetitie uit de vierde klasse. In Oeffelt is het dus een kwestie van vergeten en opnieuw beginnen. Trainer Michel van de Venn heeft gemerkt dat de spelersgroep van De Zwaluw wat te bewijzen heeft komend seizoen. "Ik ben tevreden over de ontwikkelingen van het team. In de voorbereiding hebben een aantal spelers mij aangenaam verrast. Wij hebben nu achttien basiswaardige spelers, waardoor de reservebank sterker is geworden. Ook de onderlinge concurrentie is toegenomen, waardoor iedereen elke keer het maximale moet leveren om in de basis te kunnen starten", vertelt Van de Venn, die de uitslagen in de KNVB-districtsbeker geen graadmeter vindt voor het seizoen dat komen gaat. "De resultaten zeggen me niet zoveel, al moet ik toegeven dat de 4-3 overwinning tegen mijn oude club Achates wel lekker voelt."

'We zullen verdedigend wat zekerder moeten worden'


Nieuwe trainer bij VCA
De Zwaluw speelt in ieder geval komend seizoen weer de derby tegen VCA. De kleine dorpsclub uit Sint Agatha kende vorig seizoen een teleurstellende jaargang, met een lage eindklassering en een voortijdig vertrek van trainer Mark van Wijk. Dit seizoen staat Santino Nas voor de groep. VCA is de eerste trainersklus voor de 28-jarige Cuijkenaar. "Op papier is dit de eerste keer dat ik officieel voor een groep sta, maar ik heb al de nodige vlieguren gemaakt als interim-hoofdcoach van HAVO en assistent-trainer bij Union. Die functies hebben mij mede gevormd als trainer. Ik ben daar ook goed begeleid. Het is dus zeker niet zo dat ik zonder ervaring ben begonnen bij VCA", verduidelijkt Nas. 

"Door vakantie is de voorbereiding relatief kort geweest. We hebben nu vier wedstrijden in de benen en ik zie de progressie. Zondag speelden we bijvoorbeeld 1-1 tegen VIOS'38 (vierdeklasser). Dat geeft een goed gevoel. De potentie is er, en de vooruitgang ook. De sfeer in de groep is bovendien prima. Met dat vooruitzicht werken we toe naar de start van de competitie (zondag uit tegen SVS)." Over de ambities van VCA voor dit seizoen, zegt Nas: "We hebben een krappe selectie van vijftien spelers, dus we zullen per wedstrijd gaan kijken wat het beste strijdplan is, maar we willen voor de top-vijf gaan. Ik ben zelf werkzaam geweest in de regio Oost, dus ik ken de verenigingen in onze klasse sowieso niet, maar ik verwacht dat Toxandria, Astrantia en De Zwaluw samen met Leunen gaan meedoen om het kampioenschap. Hoe ik als trainer ben? Ik sta zowel voor als tussen de groep. Ik communiceer heel duidelijk. Ik ben recht voor zijn raap. Dat heeft deze spelersgroep ook nodig."

'We willen voor het linkerrijtje gaan'


DWSH'18: geïsoleerd
Voor DWSH'18 is de nieuwe indeling minder plezierig. De club uit Sint Hubert-Wilbertoord is de enige formatie uit het Land van Cuijk die uitkomt in de vijfde klasse E, waarin onder meer Boerdonk, RKVV Keldonk en OKSV zitten. Relatief lange trips dus voor de formatie van trainer Koen van Berlicum. FC Uden lijkt de uitgesproken titelfavoriet in deze klasse.

Verslagen en uitslagen van de gespeelde wedstrijden per klasse vindt u elke zondag op onze website www.kliksport.nl