Elly en Paul van Lieshout werden voor ruim een halve eeuw toneel onderscheiden met de speld van de LFA. (Foto: Jos Gröniger)
Elly en Paul van Lieshout werden voor ruim een halve eeuw toneel onderscheiden met de speld van de LFA. (Foto: Jos Gröniger) Foto: Jos Gröniger

Hulde voor ruim twee keer halve eeuw toneel

GENNEP | Als kersverse voorzitter van Toneelvereniging Matigheid en Genoegen (M & G) uit Gennep had Niek Graat zaterdagmiddag de eer twee trouwe en betrokken leden in het zonnetje te zetten. Tijdens een gezellig themafeestje in centrum De Megafoon werd het echtpaar Elly en Paul van Lieshout - Van der Linden gehuldigd voor een lidmaatschap van meer dan een halve eeuw.  Beiden werden onderscheiden met de bondspeld en bijbehorende oorkonde van de Limburgse Federatie Amateurtoneel (LFA).

Normaal gesproken waren Paul en Elly al respectievelijk twee en een jaar geleden gehuldigd. Corona maakte dat echter niet mogelijk.Wat in het vat zit verzuurt niet.
De preses had in de archieven nageplozen dat Paul van Lieshout in 1970 lid van M & G werd. Elly van Lieshout - Van der Linden werd, volgens de spreker twee jaar later lid. De jubilaris corrigeerde de voorzitter met een glimlach: "Ik was in 1971 al lid hoor."

Toneelstel
In de roemruchte historie van de vereniging die inmiddels 105 jaar bestaat hebben Paul en Elly van Lieshout op diverse fronten bijgedragen. Individueel maar ook samen was het echtpaar actief in Matigheid & Genoegen. In de Koninklijk onderscheiden vereniging staan Elly en Paul bekend als het toneelstel.
"Paul heeft zich naast speler, ook verdienstelijk gemaakt als productiecoördinator, een stuwende kracht. Kritisch en opbouwend in onze vergaderingen en tijdens voorbereidingen om tot een waardig toneelstuk te komen. De overlevering vertelt dat Paul door zijn vader is geadviseerd lid te worden van M&G. Met de kennis van nu, een prima advies", sprak Niek Graat.
Elly heeft, naast haar spelkwaliteiten, ook organisatorische en leidinggevende kwaliteiten. "En daar hebben we als vereniging veel plezier van gehad. Zij is initiator van het jeugdtoneel geweest en heeft daarbij regie- en hulpregie gevoerd. Ook is zij vele jaren bestuurslid en tot voor kort, voorzitter van onze club geweest. Een heel bijzondere manifestatie was ons 100-jarig bestaan in 2017, waarin Elly en Paul een organisatorische rol hadden". vertelde de voorzitter.
Het huis van Elly en Paul van Lieshout stond altijd open voor bijeenkomsten, overleg en vergaderingen. Hun gastvrijheid was ongekend met koffie/thee, en een glaasje. Ook werden er toneelfeestjes zoals een gezamenlijke barbecue gehouden. "Voor voorstellingen werd hun huisraad veelvuldig gebruikt ( het leek soms wel of ze gingen verhuizen) en was hun zolder jarenlang de opslag van kostuums en attributen", zegt de voorzitter.
Daarnaast speelde het stel legio rollen in opvoeringen. Paul debuteerde in 1971 in Oponthoud in de jungle. Drie jaar later stond Elly voor het eerst op de bühne in Maribel.