Een bijzonder telefoontje

Mijn kantoor wordt gebeld door een dame uit een plaats ruim 100 kilometer vanaf Boxmeer. Zij had op internet een artikel van mij gelezen over dat een testament zonder dwang tot stand moet komen en wil mij graag spreken. Als ik haar terugbel vertelt ze mij dat zij de helft van haar huis onder dwang heeft moeten overdragen. 

Ik vertel haar dat dit natuurlijk niet zou mogen, maar vraag haar mij wat meer te vertellen. Ze vertelt dat haar vriend bij haar was ingetrokken en dat er op een gegeven moment besloten is dat ze de woning, die van haar was, gingen verbouwen.

Er wordt contact gezocht met een hypotheekadviseur die meerdere offertes opvraagt en met hen bespreekt. Er wordt een bank benaderd, maar die geeft aan dat ze beiden eigenaar van het pand moeten zijn als beide inkomens mee moeten tellen bij de hypotheekaanvraag. 

Er wordt een koopovereenkomst opgemaakt (dat moet bij een woning altijd schriftelijk gebeuren) en deze wordt getekend bij de adviseur.
Enkele weken later worden de aktes getekend bij de notaris, de woning wordt voor de helft overgedragen en de hypotheek voor de verbouwing wordt gevestigd.

Ik vertel de dame aan de lijn dat ik hier niet echt dwang uit kan halen en dat het waarschijnlijk het beste is om contact op te nemen met de notaris die de akte heeft getekend. 

Zij vertelt me dat die ook geen dwang kon ontdekken. Ik moet haar vertellen dat ik het daar mee eens ben, vooral omdat er blijkbaar diverse stukken zijn getekend bij de hypotheekadviseur en de notaris en omdat er in totaal enkele weken over heen zijn gegaan. In die tijd had mevrouw een keer kunnen melden bij iemand dat zij gedwongen werd. 

Dan komt de aap uit de mouw, mevrouw wil eigenlijk van haar vriend af en alles terugdraaien. Ik vertel haar dat ze dat niet op deze manier kan bereiken en dat ze dan met haar vriend om de tafel moet om te kijken of dit kan worden geregeld. 

“Nou ja, ik zie wel!” zegt ze en verbreekt de verbinding. 

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.

Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wilt maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.