De Jeroen Bosch VerkennersbandFoto: Henny van Empel
De Jeroen Bosch VerkennersbandFoto: Henny van Empel

Jeroen Bosch Verkennersband viert 65-jarig bestaan

Algemeen 398 keer gelezen

‘s-HERTOGENBOSCH – Op zondag 22 oktober geeft de Jeroen Bosch Verkennersband ter gelegenheid van haar 65-jarig bestaan een jubileumconcert in Café Party Centrum de Kentering, Dorpsstraat 54 te Rosmalen. Uiteraard brengt de roemrijke band zelf een aantal nummers ten gehore, maar daarnaast verlenen ook bevriende groepen als Harmonie Sint Cathrien, Harmonie Glorieux, het Reünisten Regiment van Heutsz en het Percussion Ensemble van de Heineken Fanfare hun medewerking. De entree is gratis.

Door Astrid Berkhout


“We zijn in 1952 ooit begonnen als drumband der Verkenners van het district ‘s-Hertogenbosch”, vertelt Thijs Boeren, oud-hopman (ofwel de hoofdleider van het muzikaal gezelschap) en al sinds een jaar na de oprichting lid van de band. “In die begintijd moest je katholiek én geïnstalleerd verkenner zijn om je bij ons aan te mogen sluiten. Dat maakte het moeilijk om nieuwe leden te werven, die werden vooral geworven in de verschillende Bossche verkennerstroepen en dat waren dus alleen jongens van 11 tot 17 jaar. We speelden eerst ook nog op geleende instrumenten, vooral signaalinstrumenten en trommen, van de voormalige scoutinggroep Sint Jorisgroep. In de loop der tijd hebben we eigen, professioneel instrumentarium gekregen. Van een drumband zijn we bovendien geëvolueerd naar een jachthoorncorps dat meespeelt op het hoogste niveau.” Bart van Liempt, hopman en al 43 jaar lid van de band, vult aan: “De naam Jeroen Bosch Verkennersband dekt daarmee eigenlijk niet meer de lading. Op korte termijn zullen we deze echter niet veranderen, iedereen kent ons immers onder deze naam.”

Saamhorigheid en verbondenheid
En dat is niet het enige dat is veranderd, aldus Thijs en Bart. “Oorspronkelijk trad de band op in traditioneel scoutinguniform, bestaande uit o.a. een korte broek met groene flossen op de sokken. In 1990 zijn we overgestapt op lange, zwarte pantalons. Het voor ons zo kenmerkende bordeauxrode uniformjasje en de verkennershoed zijn gebleven. Na 40 jaar werden er ook meisjes toegelaten tot de, tot dan toe, mannenclub. Daar is een behoorlijke strijd voor gevoerd. In de jaren ‘80 waren er al de eerste geluiden, maar pas in 1992 durfde men het daadwerkelijk aan om meisjes lid te laten worden. Wat altijd is gebleven, is het gevoel van saamhorigheid, begrip voor elkaar en verbondenheid. Naast overigens een stuk discipline, zelfredzaamheid en zorgzaamheid, die net zo goed bij de verkenners horen. Als je een oud-lid tegenkomt, ervaar je meteen weer die band van vroeger.”

Broeinest voor muzikale initiatieven
De afgelopen jaren heeft de Jeroen Bosch Band vele bekroningen mogen ontvangen voor haar muzikale prestaties. “Niet alleen voor de muziek maar ook voor stijl en show. De band is een broeinest geweest voor allerlei andere muzikale initiatieven; o.a. carnavalsverenigingen De Bossche Kneupen en de Pintvatters, het Jheronimus Bosch Jachthoorn ensemble en de Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch zijn er uit voortgekomen. Waar we eerst vooral optraden bij scoutingaangelegenheden, hebben we inmiddels al vele concoursen en taptoes in Nederland, maar ook omliggende landen, bezocht. In de hoogtijdagen hadden we wel 25 optredens in een jaar. Een hoogtepunt was ongetwijfeld onze deelname aan het Wereld Muziekconcours te Kerkrade in 1993, waar we een gouden plak wonnen.”

De toekomst
Anno 2017 heeft de Jeroen Bosch Verkennersband 20 spelende leden (en ook nog eens 8 leerlingen in opleiding) die allemaal hetzelfde willen; goede marsmuziek maken. Bart: “Onze dirigent Arno heeft zich toegelegd op het maken van bewerkingen van de muziek van de Franse ‘Fanfares de Batteries’. We hadden het ons in het begin nooit kunnen voorstellen, maar tegenwoordig spelen we ook nummers van The Beatles en Michael Jackson. We zijn bovendien bezig om de pijperfluit, een juweeltje waar we vroeger veel op speelden, weer uit het stof te halen. We blijven dus de muzikale uitdaging opzoeken!”

Het jubileumconcert (o.l.v. Arno Durieux) begint om 13.00 uur (deur open om 12.30 uur) en duurt tot 17.15 uur. Meer informatie over lidmaatschap en muzikale opleiding is te vinden op www.jeroenboschband.nl.

UPDATE: Wegens omstandigheden wordt dit jubileumconcert niet in Café Party Centrum de Kentering (zoals in dit artikel van vorige week vermeld) maar in Sociaal Cultureel Centrum D’n As, Asmunt 3 te Empel gegeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant