Op Lekker Anders Dag is naar school gaan éxtra leuk. Dit verkeersinitiatief zorgt daarnaast voor prettiger schoolverkeer bij het halen en wegbrengen.
Op Lekker Anders Dag is naar school gaan éxtra leuk. Dit verkeersinitiatief zorgt daarnaast voor prettiger schoolverkeer bij het halen en wegbrengen.

Bossche basisscholen vieren ‘Oranje = Lekker Anders Dag Week’

Onderwijs 153 keer gelezen

DEN BOSCH | De schoolpleinen in Den Bosch kleuren deze hele week - van 5 tot en met 9 juli - opvallend oranje. Want zo vlak voor de grote zomervakantie is het dan ‘Oranje = Lekker Anders Dag Week’. 

In die periode nodigen de basisscholen traditioneel alle (groot)ouders, kinderen en bezoekers uit om nog net even anders naar school te komen. Dat begint met het dragen van iets oranjes, lekker fris en fruitig, op weg naar school. En wat de dagelijkse tocht verder ‘anders’ maakt, dat bepaalt iedereen helemaal voor zichzelf. Pak bijvoorbeeld de fiets, de step, je skeelers of parkeer de auto verder weg en loop het laatste stuk.

Dagelijkse drukte

Lekker Anders Dag is speciaal in het leven geroepen om de dagelijkse drukte rond basisscholen in het hele land iets aangenamer én veiliger te maken. Want prettig verkeer, zo blijkt steeds weer uit onderzoek, is gebaat bij het doorbreken van de sleur: dankzij ouders en kinderen die samen bewust wat meer tijd en aandacht besteden aan hun tocht naar school. Intussen al meer dan 5000 enthousiaste deelnemers in diverse steden laten zien dat het inderdaad anders kan en dat ze daar ook nog eens een hoop plezier aan beleven.

Anders naar school gaan

Tijdens de speciale week van Oranje = Lekker Anders Dag valt ook weer een hoop lol te verwachten, denkt schooldirecteur Anja Thijssen van Kindcentrum de Ontdekking in Den Bosch: “Vorig jaar hadden we de primeur en toen zag je al dat ouders het goed begrepen hadden. Mensen zijn heel creatief als het aankomt op anders naar school gaan”, zegt Thijssen: “Je ziet de mooiste oranje uitdossingen die week en vooral ook heel leuke manieren om anders naar school te komen. Van de step tot aan de Penny Board. En het mooiste is: zo merk je dat je echt zélf iets kunt doen aan prettiger verkeer rond school.”

Opvallende kiekjes

Om de feestpret nog wat aan te zwengelen, is er een speciale foto-opdracht voor alle deelnemers. De opvallendste kiekjes van al die oranje deelnemers en dingen die je onderweg naar school kunt tegenkomen, maken kans om in de toepasselijke prijzen te vallen. Verwachting is dat alleen al in de gemeente ‘s-Hertogenbosch honderden gezinnen hun beste beentje voor gaan zetten tijdens Oranje = Lekker Anders Dag Week.

Bewuste keuze

Lekker Anders Dag is een initiatief van de basisscholen en de Gemeente ‘s-Hertogenbosch met de input van veel ouders niet te vergeten. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: met je kind naar school, het is een bijzondere tocht. Maar hoe zorgen we er samen voor dat die tocht ook zo bijzonder blijft? Want het is thuis en rond school vaak ook een gedoe, met drukte en heel veel auto’s. De oplossing hebben we deels zelf in handen. Namelijk door die tocht naar school af en toe net iets anders in te richten. Dat is op de eerste plaats leuk voor de kinderen en tegelijkertijd ook goed nieuws voor iedereen op en rond school. Want met die bewuste keuze gun je jezelf en elkaar meer ruimte en minder drukte.

Avonturenfilm

Vanwege zijn bewezen positieve impact is Lekker Anders Dag gekozen als Finalist van Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2020. Wil je graag meer weten over dit bijzondere verkeersinitiatief? Kijk dan gewoon eens op de website www.lekkerandersdag.nl voor aanvullende informatie. Daar vind je ook een speciale avonturenfilm over Lekker Anders Dag met Job (groep 3) en zijn vader.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant