Deelnemer Susanne Cornelissen:
Deelnemer Susanne Cornelissen: "Eindelijk iets in handen waarmee ik zélf die machteloosheid kan doorbreken. Ik voel me fitter en heb minder last van mijn MS-klachten." Foto: Nationaal MS Fonds

Kick-off MS-Leefstijlprogramma ‘Leef! met MS’

Gezondheid 138 keer gelezen

REGIO | Op 9 september start de eerste groep van 100 mensen met MS aan het programma ‘Leef! met MS’. Twee jaar lang ervaren de deelnemers – onder professionele begeleiding – of anders eten, bewegen, ontspannen en slapen bijdraagt aan een betere kwaliteit van hun dagelijks leven met MS. Het wetenschappelijke LIMS onderzoek, verbonden aan dit unieke programma, is enkele maanden geleden al gestart in het Amsterdam UMC.  

Er zijn aanwijzingen dat mensen met Multiple Sclerose (MS) door hun leefstijl aan te passen een positieve invloed kunnen uitoefenen op hun MS-klachten. Om die reden ontwikkelde het Nationaal MS Fonds samen met Voeding Leeft het online leefstijlprogramma ‘Leef! met MS’. Succesvolle pilots gingen hieraan vooraf. Deelnemers die anders gingen eten, voelen zich fitter, hadden minder last van fysieke klachten en waren minder vermoeid. Het huidige programma is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen MS en leefstijl. Het Amsterdam UMC volgt de deelnemers op de voet en verwerkt de resultaten in het wetenschappelijke onderzoek LIMS. Nog dit jaar starten drie groepen van 100 deelnemers, in 2022 worden 600 mensen met MS begeleid.  

Leef! met MS

Binnen het MS-leefstijlprogramma staan vier pijlers centraal: voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Het programma verloopt geheel online en heeft een looptijd van twee jaar. De eerste drie maanden krijgen deelnemers intensieve begeleiding door voedingsdeskundigen en coaches van Voeding Leeft. Daarna volgt een inspiratietraject dat 21 maanden duurt. Coaching vindt plaats in kleine subgroepen en via een besloten platform, waar de deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen en onder andere blogs en recepten vinden. Om het effect van het MS-leefstijlprogramma te onderzoeken, volgt het Amsterdam UMC de deelnemers op de voet. Het wetenschappelijk onderzoek zorgt voor meer kennis over leefstijl bij MS, maar de uitkomsten leiden hopelijk naar meer. Een andere leefstijl bij MS verdient een stevige plek tussen de behandelopties. Met voldoende bewijskracht hopen we ook de zorgverzekeraars over te halen het programma te vergoeden.  

Nu inschrijven

De inschrijving voor de groepen in 2021 verliep stormachtig; binnen een paar weken waren ze volgeboekt. Vanaf vandaag, 1 september, start een volgende inschrijvingsronde, voor wie in het voorjaar van 2022 serieus aan de slag wil met zijn eigen leefstijl en zijn MS. Meer informatie over leefstijlprogramma Leef! met MS is te vinden op de website: www.nationaalmsfonds.nl/leef-met-ms.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant