In Tijdelijk verblijf schetst Vrouwkje Tuinman het beeld van een moeder die poogt te overleven door de overtuiging dat het, in deze ‘stad van de toekomst’, geen zin heeft nog over het verleden te praten.
In Tijdelijk verblijf schetst Vrouwkje Tuinman het beeld van een moeder die poogt te overleven door de overtuiging dat het, in deze ‘stad van de toekomst’, geen zin heeft nog over het verleden te praten.

Brabants Boek Present nu ook als e-book én gesproken boek

Kunst en cultuur 187 keer gelezen

DEN BOSCH | Met een e-book én gesproken boek willen het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt het Brabants Boek Present nog toegankelijker maken. Vanaf zaterdag 4 september verspreiden 89 Brabantse boekwinkels het literaire cadeau van schrijfster Vrouwkje Tuinman aan lezers in de provincie. Haar novelle ‘Tijdelijk verblijf’ is vanaf dat moment ook als e-book beschikbaar voor leesliefhebbers.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Tilt maken voor de derde keer deze literaire actie in de provincie mogelijk. Van zaterdag 4 september tot en met zondag 3 oktober 2021 wordt dit boek gratis meegegeven aan lezers die voor minimaal 12,50 euro boeken aanschaffen in deelnemende Brabantse boekwinkels. Met een QR-code in het cadeauboekje is het verhaal van Vrouwkje Tuinman ook direct digitaal te lezen of als present door te geven.

Politieonderzoek

Tuinman dook voor haar novelle de Brabantse historische archieven in en stuitte op een politieonderzoek uit Eindhoven dat haar vervolgens niet meer losliet. In 1959 overleden kort na elkaar drie broers uit een Eindhovens gezin. “Na een aantal jaar van vooral autobiografische poëzie vond ik in het schrijven van deze novelle mezelf als prozaschrijver terug. Ik kon mijn journalistieke kant kwijt in het willen uitzoeken van details over de zaak, en over het leven eind jaren vijftig in deze stad.”

Over het boek

De stad Eindhoven maakt na de oorlog een ongekende groei door. De plaats biedt werk, woningen en vermaak aan iedereen. Een jonge weduwe bouwt er aan het einde van de jaren vijftig aan een toekomst voor haar en voor haar kinderen. Onder haar leiding groeit een smoezelig Eindhovens pension uit tot een plek waar gasten uit de internationale variété-wereld maar wat graag verblijven. Maar hoe hard ze ook werkt, ze kan niet voorkomen dat haar gezin iets vreselijks overkomt. In de novelle ‘Tijdelijk verblijf’ schetst Vrouwkje Tuinman aan de hand van waargebeurde feiten het beeld van een moeder die poogt te overleven door de overtuiging dat het, in deze ‘stad van de toekomst’, geen enkele zin heeft nog over het verleden te praten.

Over de schrijver

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde tot nu toe vier romans en zes dichtbundels. Voor haar dichtbundel ‘Lijfrente’ ontving ze de Grote Poëzieprijs 2020. Haar laatste roman ‘Afscheidstournee’ - verschenen in 2016 - beschrijft het leven na de dood van de wereldberoemde vioolvirtuoos Nicolò Paganini.

Libris Literatuurprijs

Vrouwkje Tuinman werd genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Libris Literatuurprijs. Haar werk is inmiddels ook vertaald in het Engels en het Duits. Kijk voor aanvullende informatie over Vrouwkje Tuinman op haar eigen website: http://www.vrouwkje.com.

Gesproken boek

Vanaf zaterdag 6 november van dit jaar verschijnt ‘Tijdelijk verblijf’ ook als gesproken boek. Dit jaar exclusief bij de bibliotheekservice Passend Lezen voor lezers die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Op initiatief van de Stichting Brabantse Hoeders wordt dit gesproken boek op 6 november in de Bibliotheek LocHal in Tilburg gepresenteerd.

Deze derde editie van het Brabants Boek Present komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Cossee. Meer informatie is te vinden op Brabantsboekpresent.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant