Op 1 september is de tweede maaironde gestart. Die loopt door tot 15 november.
Op 1 september is de tweede maaironde gestart. Die loopt door tot 15 november. Foto: waterschap Aa en Maas

Waterschap Aa en Maas start tweede maaironde

Algemeen 123 keer gelezen

DEN BOSCH | Het maaiseizoen van waterschap Aa en Maas loopt grofweg van 1 april tot en met eind november. De eerste maaironde vond plaats tussen 1 juni en 15 juli. Op 1 september is de tweede maaironde gestart. Die loopt door tot 15 november. Met dit jaarlijks maaionderhoud voorkomt het waterschap dat sloten en beken dichtgroeien.

Het waterschap huurt aannemers in om het maaionderhoud uit te voeren. De aannemers rijden in een deel van de gebieden over gronden van particulieren. Grondeigenaren en pachters van gronden zijn volgens de Waterwet verplicht om deze onderhoudswerkzaamheden toe te staan. Ook zijn eigenaren van percelen die grenzen aan de sloten en beken verplicht om het maaisel te ontvangen.

Zorgplicht en waterdoelen

Het waterschap maait zo vaak als nodig is om het waterpeil zo goed mogelijk te kunnen reguleren. Bij het maaien wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de natuur om onnodige schade aan flora en fauna te voorkomen. Er wordt volgens werkprotocollen gemaaid die voldoen aan de wettelijke zorgplicht. Met het onderhoud probeert waterschap Aa en Maas een bijdrage te leveren aan de waterdoelen op het gebied van gezond, natuurlijk en voldoende water. In droge periode wordt het water zo lang mogelijk vastgehouden en in natte perioden wordt het waar nodig afgevoerd. Kijk voor meer info over waterschap Aa en Maas op www.aaenmaas.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant