De eerst zelfhulpgroep long COVID gaat van start in den Bosch. Op de foto van links naar rechts Monique Rijkers, Liesbeth Graafmans en Hilde Vriens.
De eerst zelfhulpgroep long COVID gaat van start in den Bosch. Op de foto van links naar rechts Monique Rijkers, Liesbeth Graafmans en Hilde Vriens. Foto: Olaf Smit

Long COVID patiënten in Den Bosch treffen lotgenoten in zelfhulpgroep

Gezondheid 797 keer gelezen

DEN BOSCH | Het zal je maar overkomen. Eerst word je ziek door corona, daarna heb je ook nog lange tijd last van vervelende klachten. Deze patiënten zijn vaak al een jaar of zelfs anderhalf jaar uit de running. Ze voelen zich niet alleen beroerd, maar ook onbegrepen en eenzaam. Zij kunnen binnenkort lotgenoten ontmoeten in een zogenaamde zelfhulpgroep. Met elkaar praten, ervaringen uitwisselen en elkaar opbeuren in een klein gezelschap.

door Tjeu Cornet

Long COVID patiënten worden ze genoemd. Niet omdat deze mensen last hebben van hun longen - hoewel dat ook het geval kan zijn - maar omdat zij drie maanden of langer na een coronabesmetting nog lang (‘long’) allerlei klachten hebben. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid, vergeetachtigheid, niet goed kunnen concentreren en/of smaak- en reukverlies.

Eerste zelfhulpgroep in Den Bosch

Hilde Vriens - woonachtig in Den Bosch - is zo’n long COVID patiënt. Zij vertelt: “Ik werd in maart 2020 ziek en bleek een van de eerste coronapatiënten te zijn. In die periode heb ik een virale longontsteking doorgemaakt. Maar eenmaal genezen, bleef ik veel last houden van verschillende klachten. Nu, anderhalf jaar verder, gaat het goed met me, maar ik heb wel nog pijn op de borst als gevolg van een kraakbeenontsteking. Sinds oktober werk ik bij C-Support, een organisatie die steun en advies verleent aan long COVID patiënten. Dagelijks horen wij de gevolgen van het blijvend ziek zijn op het leven. Mensen voelen zich niet begrepen en vaak ook eenzaam, en willen dolgraag met lotgenoten in contact komen”.

Veilige omgeving

Voor die mensen start Steunpunt Zelfhulp in Den Bosch nu een groep. “Het wordt de eerste zelfhulpgroep voor long COVID patiënten, maar als er behoefte is organiseren we er natuurlijk meer.” Aan het woord is Liesbeth Graafmans, coördinator van het Steunpunt Zelfhulp Den Bosch. Graafmans vervolgt: “Wij zijn gespecialiseerd in zelfhulpgroepen. Er draaien er hier meer dan veertig. In samenwerking met C-Support kunnen wij nu long COVID patiënten bijeenbrengen. In een betrekkelijk kleine groep creëren wij een veilige omgeving waarin mensen vrijuit kunnen zeggen wat ze willen, met hun angst en eenzaamheid voor de dag kunnen komen, en elkaar kunnen helpen op de weg naar herstel.”

Geleidelijke stappen zetten

Bij het Steunpunt Zelfhulp worden groepen altijd begeleid door lotgenoten zelf. Totdat mensen zich als begeleider van de groep long COVID aandienen, gaat Liesbeth dat zelf doen. Samen met Monique Rijkers die zich als vrijwilliger heeft gemeld. ‘Ik heb altijd als hulpverlener gewerkt en heb ervaring met COVID patiënten. Ik verwacht dat mensen die aan de groep deelnemen, echt baat gaan hebben van dit lotgenotencontact. We denken dat ze er niet alleen een luisterend oor vinden, maar elkaar ook tips gaan geven over hoe om te gaan met de situatie. Dat is belangrijk. Want zo kunnen mensen die zich in een ellendige situatie bevinden, geleidelijk stappen zetten.’

Deelname is gratis

De zelfhulpgroep voor long COVID patiënten gaat in september/oktober van start. De groep komt om de twee weken bijeen op woensdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur. Deelname is kosteloos, alleen voor koffie en thee wordt een kleine bijdrage gevraagd. De groep komt bijeen bij Steunpunt Zelfhulp aan de Sonniusstraat 3 in Den Bosch.

Meld je aan

Meer weten of meedoen? Neem dan contact op met Steunpunt Zelfhulp ‘s-Hertogenbosch & Regio. Kijk op www.zelfhulpdenbosch.nl, mail naar info@zelfhulpdenbosch.nl, of bel met 073-6237263.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant