De herinrichting van de Onderwijsboulevard moet bijdragen aan een gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving. Het college heeft op 21 september groen licht gegeven voor het ontwerp.
De herinrichting van de Onderwijsboulevard moet bijdragen aan een gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving. Het college heeft op 21 september groen licht gegeven voor het ontwerp.

Groen licht voor herinrichting Bossche Onderwijsboulevard

Politiek 429 keer gelezen

DEN BOSCH | Samen met omwonenden, onderwijsinstellingen en ondernemers uit de buurt is een definitief ontwerp tot stand gekomen voor het herinrichten van de Onderwijsboulevard. 

Het begon allemaal met het plan om de Onderwijsboulevard verkeersveiliger te maken zodat omwonenden en studenten veilig de weg over kunnen steken. Het definitieve ontwerp gaat nog verder: voetgangers en fietsers krijgen veel meer ruimte en het andere verkeer is te gast. Ook komen er aangename plekken waar inwoners en studenten elkaar kunnen ontmoeten. Samen met het toevoegen van veel meer groen dragen al deze aanpassingen bij aan een gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving. Het college heeft op 21 september groen licht gegeven om deze plannen uit te voeren. De werkzaamheden starten in het eerste kwartaal van 2022 en vinden gefaseerd plaats.

Vergroening

Wethouder Mike van der Geld: “Het ontwerp is een mooie vertaling van de wensen en aandachtpunten die betrokkenen met ons deelden. Om de verkeersveiligheid te vergroten, veranderen we de huidige weg in een inrichting die meer bij een plein past. En we maken op drie plekken een zone met middenberm. Dat biedt ook ruimte voor vergroening. Zo vervangen we ongeveer 1.250 m2 verharding door groen. Daarnaast komen er banken op plekken die zo min mogelijk overlast veroorzaken voor bewoners. De toenemende verstedelijking in de Spoorzone maakt een groene, gezonde, prettige leefomgeving en openbare ruimte nog urgenter. Met dit plan kunnen we onze ambities waarmaken.”

Parkeerplaatsen

Niet de hele Onderwijsboulevard wordt opnieuw ingericht. De gemeente concentreert zich vooral op locaties waarbij voetgangers de Onderwijsboulevard kruisen. Zoals bij de ingang van de onderwijsinstellingen. Om de ambities van de gemeente voor een groenere, veiligere indeling van de Onderwijsboulevard - met ruimte voor langzaam verkeer - mogelijk te maken, komen 18 parkeerplaatsen te vervallen. De gemeente heeft onderzocht of dit aantal ook lager kan. Maar dat zou betekenen dat de gemeente de gestelde ambities niet zou halen, en de herinrichting van de Onderwijsboulevard niet de gewenste meerwaarde brengt. Wel vervallen de meeste parkeerplaatsen ter hoogte van Avans. Hier hebben bewoners minder behoefte aan een parkeerplek direct voor de deur. Daar staat tegenover dat er in het Paleiskwartier voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn.

Inbreng buurtbewoners

Het ontwerp kwam tot stand in goed overleg met de omgeving. Hiervoor sprak de gemeente uitvoerig met een klankbordgroep: een vertegenwoordiging van bewoners, onderwijsinstellingen, studenten, ondernemers en andere relevante betrokken partijen. En ook via de website samen.s-hertogenbosch.nl/onderwijsboulevard dacht de buurt mee over de herinrichting. Waarbij vooral aandacht werd gevraagd voor (bio)diversiteit, mogelijke overlast, verkeersveiligheid, parkeren en de terugkeer van bussen. Deze reacties heeft de gemeente meegenomen in de uitwerking van het ontwerp. Ten opzichte van de eerdere wens om de hele Onderwijsboulevard af te sluiten - met als gevolg het vervallen van alle parkeerplaatsen - komt het definitieve ontwerp het beste tegemoet aan de ambities die de betrokken partijen met elkaar voor ogen hebben. Om bewoners tegemoet te komen, wordt nog onderzocht of parkeren met de bezoekersregeling in de parkeergarage mogelijk kan worden gemaakt.

Planning

De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de nieuwbouw aan de Onderwijsboulevard. Deze moet eerst klaar zijn voordat met de overige werkzaamheden kan worden begonnen. Tijdens de nieuwbouw wordt geprobeerd eventuele overlast zo veel mogelijk te beperken. De gemeente gaat alle betrokkenen tijdig hierover informeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant