Radio Kras is een bijzonder radioprogramma voor en met ouderen in Noord-Brabant.
Radio Kras is een bijzonder radioprogramma voor en met ouderen in Noord-Brabant. Foto: Ben Nienhuis

Radio Kras: uniek radioprogramma voor levensveteranen

Human Interest 166 keer gelezen

DEN BOSCH | Radio Kras is een bijzonder radioprogramma voor en met ouderen in Noord-Brabant. Om even de eenzaamheid te verlichten – voor, tijdens en na lockdowns. Na veel positieve reacties vorig jaar, start Radio Kras vanaf oktober met het tweede seizoen, met twintig nieuwe afleveringen. 

Radio Kras haalt de buitenlucht naar binnen en biedt persoonlijke verhalen van wakkere ouderen. En met cultuur, natuur en live-muziek van de Eindhovense band Vitamin B12. Presentatie: Jozien Wijkhuijs en Michiel van de Weerthof – de laatste is ook bekend van de befaamde podcast Geel. Radio Kras is te beluisteren als podcast en wordt tweewekelijks uitgezonden op regionale radiostations in Den Bosch, Eindhoven, Breda, Tilburg en Oss en omgeving. Zie voor het frequentieoverzicht www.radiokras.nl.

Levenservaringsdeskundigen

Een groep Brabantse radio- en cultuurmakers sloeg in maart 2020 de handen ineen om een bijzonder radioprogramma te maken voor en met zeventigplussers die vanwege het coronavirus aan huis gekluisterd waren. Voor eigenwijze levensveteranen die nog op zichzelf wonen en oudere jongelui in verpleeghuizen. Levenservaringsdeskundigen die als voorbeeld kunnen dienen voor de jonkies in onze samenleving. En vooral niet als risicogroep, kwetsbaar of zorgobject gezien willen worden.

Podcastkanalen

De uitzendingen trokken maar liefst tweehonderdduizend luisteraars. En werden door iedereen zo enthousiast ontvangen, dat Radio Kras start met een tweede seizoen van wederom twintig afleveringen. Alle afleveringen zijn te beluisteren op de bekende podcastkanalen, de site (www.radiokras.nl) en tweewekelijks op vijf Brabantse radiostations: Orva/ Ros Radio (Den Bosch), Breda.nu (Breda en omstreken), MFM Radio (Oss en omstreken), Studio040 (Eindhoven) en Omroep Tilburg.

Luchtig en eigenwijs

Wat hoor je dan? Een luchtig en eigenwijs programma met portretten en levenswijsheden van wakkere ouderen, lekkere live-muziek van huisband Vitamin B12, literatuurklassiekers uit de mond van 16-jarigen en de onnavolgbare natuuravonturen van Jelle. De uitzendingen worden samen met ouderen gemaakt, in samenwerking met drie woon-zorgcentra: Vitalis (Eindhoven), Park Zuiderhout (Teteringen bij Breda) en Thebe (Tilburg).

Podcastworkshops

Nieuw dit jaar zijn de podcastworkshops en het literair programma dat Radio Kras aanbiedt aan alle oudere jongelui in de provincie Noord-Brabant. Juli jongstleden heeft Kras in samenwerking met Huis73 de eerste podcastworskhop gegeven aan acht Bossche cursisten. Volgende workshops vinden plaats in Breda (in samenwerking met Nieuwe Veste), Eindhoven en Tilburg. Het literair programma is een samenwerking met woonzorgcentra: Vitalis, Park Zuiderhout en Thebe.

Vincent Bijlo over Radio Kras

Cabaretier en radiofreak Vincent Bijlo over Radio Kras in het programma Vink op Radio 1: ‘Mooi, leuk, heel prettig en lief, zonder dat het truttig wordt.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant