Theatermaker en regisseur Lieve van Tuijl uit Den Bosch brengt deze maand haar eerste kinderboek uit: 'Hendrik Haver en de Superschaatsen'. Het boek is vanaf 6 oktober te koop bij boekwinkel Adr. Heinen.
Theatermaker en regisseur Lieve van Tuijl uit Den Bosch brengt deze maand haar eerste kinderboek uit: 'Hendrik Haver en de Superschaatsen'. Het boek is vanaf 6 oktober te koop bij boekwinkel Adr. Heinen. Foto:

Bossche theatermaker en regisseur Lieve van Tuijl schrijft en illustreert kinderboek

Kunst en cultuur 165 keer gelezen

DEN BOSCH | Theatermaker en regisseur Lieve van Tuijl uit Den Bosch - bekend van haar eigen theaterschool - brengt deze maand haar eerste kinderboek uit. Ze heeft ‘Hendrik Haver en de Superschaatsen’ geschreven én geïllustreerd. “Het is een mooi uitvloeisel van mijn werk”, zegt Van Tuijl trots.

Al haar hele leven is Lieve van Tuijl bezig met verhalen vertellen. “Ik doe niets anders”, zegt Van Tuijl: “Op het podium, maar ook in korte geschreven verhalen en gedichten.” Samen met grafisch ontwerper Janneke Verrips legde ze afgelopen week de laatste hand aan het tijdrovende project.

De Bulderende Bietebauw

“Denk eraan Hendrik,” sprak ze: “Ga nooit - ik zeg nooit - naar het Waanwoud, want daar woont de bulderende Bietebauw.” “De bulderende Bietebauw, tante?”, vroeg Hendrik. “Jazeker. De bulderende Bietebauw is een verschrikkelijk en spuuglelijk monster dat al genoeg kinderen heeft verslonden om er een flatgebouw mee te vullen”, zei zijn tante: “Als hij je te pakken krijgt met zijn vlijmscherpe kauw-klauwen dan ben je nog niet jarig, jongen.”

Modern sprookje

Kleine gebeurtenissen uit haar eigen leven brachten Van Tuijl uiteindelijk op het idee om een kinderboek te maken. Het boek is een modern sprookje, waarbij een kind de moed heeft om naar een woud te gaan waar volgens zijn tante een spuuglelijk monster woont. Hendrik Haver vindt op zolder een paar superschaatsen, met daarbij een geheimzinnig gedicht. “Toen ik klein was, was ik zelf bang voor boeven op zolder. Op de een of andere manier heb ik onthouden dat mijn oom daar eens een gemeen gedicht over schreef. Deze elementen heb ik betrokken in het verhaal”, legt Van Tuijl uit.

Dertig tekeningen

Toen haar theaterlessen door de coronacrisis stil kwamen te liggen, besloot Van Tuijl zelf potlood en penseel ter hand te nemen en te gaan illustreren. “Het lukte wonderwel, terwijl ik het nog nooit gedaan had. De dertig tekeningen geven toch weer een nieuwe dimensie aan het verhaal.” De reacties van grafisch vormgever, corrector en de kinderboekenafdeling van de Bossche boekhandel Adr. Heinen zijn erg positief. Zij spreken over een verrassend verhaal, dat knap geschreven is en aan een stuk door leest.

Praktische informatie

Het boek kost 15 euro en is vanaf 6 oktober te koop bij boekwinkel Adr. Heinen in Den Bosch. Bestellen kan ook via hendrikhaverboek@gmail.com. Bron: DTV nieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant