Het is tijd om als burger kritisch na te denken over onze eigen rol binnen de digitale wereld. Welke invloed kunnen we zelf uitoefenen en wat vinden we toelaatbaar?
Het is tijd om als burger kritisch na te denken over onze eigen rol binnen de digitale wereld. Welke invloed kunnen we zelf uitoefenen en wat vinden we toelaatbaar? Foto: Shutterstock

Ga mee op ontdekkingstocht in de digitale wereld

Human Interest 141 keer gelezen

DEN BOSCH | Welke informatie krijg je wel en niet te zien in je timeline op social media? Wat gebeurt er met een filmpje dat je op YouTube zet? Wat willen grote techbedrijven van ons weten? En vooral, wat doen ze met die info? 

Aan de hand van het project ‘Verse Algoritmes’ gaat het Digitaal Atelier in Huis73 het komende jaar samen met kunstenaars, filosofen, wetenschappers, het onderwijs en jou op zoek naar antwoorden. De deelnemers gaan samen het gesprek aan om meer te weten te komen over onze digitale leefomgeving. Het project is onderdeel van een landelijke pilot die zich bezighoudt om digitaal burgerschap in bibliotheken op de kaart te zetten. “Digitaal burgerschap wordt steeds belangrijker”, vertelt projectleider Jitske Blom: “We willen dan ook met elkaar op onderzoek uit in die digitale wereld. Hoe zou bijvoorbeeld een platform als Facebook, Instagram of TikTok anders kunnen werken zodat wij er als gebruiker meer voordeel van ondervinden? Het is tijd om als burger kritisch na te denken over onze eigen rol. Welke invloed kunnen we zelf uitoefenen en wat vinden we toelaatbaar?”
Een algoritme klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat erg mee. Als je kookt, gebruik je een algoritme. Als jij naar je werk rijdt, gebruik je een algoritme. Een algoritme is niets anders dan ‘een stapsgewijze manier om iets te doen’. Het volgen van een recept (eerst water koken, dan pasta er in) of het rijden van een route (eerste links, dan rechtdoor), zijn concrete vormen van een algoritme. Wat de risico’s van zo’n algoritme zijn en waar je voordeel uit kunt halen, daar wordt in dit project op ingezoomd.
Het project is onlangs van start gegaan met de lancering van de website www.versealgoritmes.nl. Deze is het startpunt van de zoektocht en is ontworpen door mediakunstenaars Roos Groothuizen en Vera van der Seyp. Groothuizen houdt zich binnen haar werk op een speelse manier bezig met de complexe problemen binnen de digitale wereld. Tijdens een eerste makers avond op 29 oktober kun je kennis met haar maken. Gedurende het jaar vult de site zich met steeds meer informatie. Zo wordt het een digitale kennisbron op het gebied van digitalisering. Daarnaast worden er diverse publieksactiviteiten georganiseerd. Zo is er op 11 oktober is er een masterclass voor leerkrachten uit het Voortgezet Onderwijs. Zij zijn dan welkom om mee te praten over het gebruik en de rol van digitalisering en sociale media binnen hun school. Op 12 oktober start er om 20.00 uur een debat vanuit RUW met als titel VERSE ALGORITMES #1. Kijk voor deze en meer activiteiten in de agenda op www.versealgoritmes.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant