Straatpastor Lianne van Oosterhout: “Er zijn voor een ander’ is al 30 jaar de essentie van het straatpastoraat en dat zal altijd zo blijven.” (Foto: Wim Koopman)
Straatpastor Lianne van Oosterhout: “Er zijn voor een ander’ is al 30 jaar de essentie van het straatpastoraat en dat zal altijd zo blijven.” (Foto: Wim Koopman) Foto: Wim Koopman

Straatpastoraat Den Bosch staat aanstaande zaterdag stil bij 30-jarig bestaan

Human Interest 361 keer gelezen

DEN BOSCH | Het straatpastoraat in Den Bosch werd 30 jaar geleden opgericht vanuit de opdracht van de Kerk om diaconale zorg te bieden aan mensen die ze destijds niet in de parochies bereikten. Anno 2021 is het een veelzijdige organisatie die actief is vanuit Stadsklooster San Damiano. Naast de Bossche staatpastor Lianne van Oosterhout zetten ook vele vrijwilligers zich in voor de dak- en thuislozen in de stad. “Het straatpastoraat is van alle tijden”, aldus Lianne.

door Astrid Berkhout

Elke week houdt Lianne spreekuur in de eigen ruimte in Stadsklooster San Damiano. Iedere eerste zaterdag van de maand houdt ze een laagdrempelige viering en bezoekt ze de dak- en thuislozen in het ziekenhuis of in hun (tijdelijke) woonlocatie. “Daarnaast ben ik vooral daar waar de dak- en thuislozen zijn, bijvoorbeeld in Het Inloopschip, de Dag- en Nachtopvang in de Oranje-Nassaulaan, Stichting Loods, het Hostel en natuurlijk gewoon op straat.”

Een luisterend oor

Met haar 35 jaar is Lianne relatief jong voor een straatpastor. “Veel mensen zijn inderdaad verbaasd als ze mij voor het eerst zien, ze verwachten in eerste instantie een oudere man”, lacht ze. Vier jaar geleden is ze begonnen als straatpastor. “Ik ben er vooral om een luisterend oor te bieden. Maar als ze gewoon een kopje koffie willen komen drinken, is dat ook prima. Ik spreek met mensen, van jong tot oud, die het heel moeilijk hebben. Een groot deel van hen leeft al vele jaren op straat. Anderen zijn door uiteenlopende omstandigheden – het verliezen van hun baan of het overlijden van hun partner – in deze situatie terecht gekomen en krijgen gelukkig relatief snel weer hun leven op de rit. De laatste jaren kom ik ook steeds meer dak- en thuislozen tegen met psychiatrische problematiek.”

Gewoon mensen

“Ik wil er voor iedereen zijn maar ik ben geen hulpverlener. Als het nodig is, stimuleer ik hen om hulp te zoeken bij andere instanties. Dat is echter nog niet zo eenvoudig omdat velen slechte ervaringen hebben met hulpverlening. Vaak is het een kwestie van lange adem. Ik heb geen verborgen agenda, ik sluit aan waar mensen zelf behoefte aan hebben en probeer hoop te bieden, ook wanneer ze het eigenlijk niet meer zien zitten. Natuurlijk komt het geloof soms aan de orde maar alleen als ze er uit eigen beweging mee komen. Het maakt daarbij niet uit welk geloof ze al dan niet aanhangen. In mijn beleving praat ik niet met dak- en thuislozen, voor mij zijn het gewoon mensen. Die medemenselijkheid doet hen goed. Ieder mens heeft het nodig om erkend te worden als mens. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik dit werk mag doen. De vele mooie mensen die ik iedere dag tegenkom, vormen mijn drijfveer.”

Een rustpunt

Hoe belangrijk is Lianne als straatpastor voor de mensen dak- en thuislozen waar ze mee in contact komt? “Wat ik van hen terug hoor, is dat het voor een rustpunt biedt. Binnen de hectische wereld waarin zij leven, is dat heel waardevol.” Op zaterdag 2 oktober wordt het 30-jarig jubileum van het straatpastoraat feestelijk gevierd. Tussen 10.00 en 13.00 uur is iedereen welkom om langs te komen op de braderie in de tuin van het Stadsklooster aan Van der Does de Willeboissingel 12 te Den Bosch. Deze wordt georganiseerd in goede samenwerking met medewerkers en vrijwilligers van Stichting Loods, Vincentius Vereniging ’s-Hertogenbosch en Stadsklooster San Damiano. Om 13.00 uur vertelt Lianne over haar werk en om 15.30 uur is er een viering in de kloosterkerk, die wordt afgesloten met een receptie (vanaf 16.00 uur).
Is het straatpastoraat nog wel van deze tijd? “Zeker! Het straatpastoraat beweegt moeiteloos mee met de tijd. Het is vooral de vorm die verandert. ’Er zijn voor een ander’ is echter al 30 jaar de essentie van het straatpastoraat en dat zal altijd zo blijven.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant