Onlangs werd het eerste boekje van de 8-jarige Roos Driessen uit Rosmalen gepresenteerd. Als het aan haar ligt, is het niet het laatste boek dat zij schrijft. (Foto: Wendy van Lijssel)
Onlangs werd het eerste boekje van de 8-jarige Roos Driessen uit Rosmalen gepresenteerd. Als het aan haar ligt, is het niet het laatste boek dat zij schrijft. (Foto: Wendy van Lijssel) Foto: Wendy van Lijssel

Roos (8) uit Rosmalen debuteert met kinderboek over onzichtbare man

Human Interest 598 keer gelezen

ROSMALEN | Een kinderboek van en voor kinderen. Zo kan het boek ‘Het leven van de onzichtbare man’ met recht omschreven worden. Zowel de teksten als de tekeningen werden namelijk gemaakt door de 8-jarige Roos Driessen uit Rosmalen. Hoewel ze vooraf niet had kunnen bedenken hoeveel tijd en energie het zou kosten om een écht boek te maken, liet ze zich niet afschrikken. Sterker nog. Ze is al doende met een tweede schrijfwerk.

door Wendy van Lijssel

Ze houdt van lezen, waarbij vooral de stripboeken van Donald Duck favoriet zijn. Die heeft ze dan ook een hele stapel. Dat haar boekenplank nog eens gevuld zou zijn met ‘eigen werk’, had Roos nooit kunnen bedenken. Aan het tot stand komen van haar boek ‘Het leven van de onzichtbare man’ zat dan ook geen vooraf opgezet plan, maar is een gelukkige samenloop van omstandigheden met een mooie rol voor haar vriendin Rosanne. “Wij hadden een keer samen afgesproken. Het was haar idee om een boek te schrijven. Zij is dus ook aan een boek begonnen”, vertelt Roos. 

Enkele uurtjes zoet

De dametjes waren er enkele uurtjes mee doende. Vervolgens hadden ze beiden de kaft/voorpagina klaar en een korte opzet. Dat was het wel zo’n beetje. Roos vond het echter zo leuk om ermee bezig te zijn, dat ze er mee doorging. Zowel met de tekst als bijpassende illustraties. Uiteindelijk schreef en tekende ze haar handen stuk op 12 pagina’s en was het boekje klaar. “Wat zou het vét zijn als het een écht boek zou worden”, verzuchtte ze hardop tegen haar moeder Anita. Die nam de opmerking echter ter harte. Zij nam contact op met uitgever Boekscout en liet hen de eerste opzet zien. 

Met de hand geschreven

Tot geluk van haar en Roos bleek de uitgever gecharmeerd van wat er al lag maar er was ook nog werk aan de winkel. “Veel werk”, zegt Roos en vervolgt: “Ik heb het hele verhaal met de hand geschreven. Ik moest het verhaal typen en doorsturen naar de uitgever. Vervolgens lieten ze me weten dat er te weinig bladzijdes waren en moest ik het verhaal (veel) langer maken. Toen heb ik de korte stukjes langer gemaakt en er een tweede deel bijgemaakt en toegevoegd”, blikt ze terug.
Daarna volgde het verzoek om meer en andere tekeningen. Samengevat was het dus een enorm karwei. “Ik weet nu hoeveel werk het is om een echt boek te maken”, zegt Roos. Ze weet intussen echter ook hoe leuk het is om je naam op de cover van een boek te hebben staan. “Ik ben er heel blij mee en trots op hoe het is geworden”, meldt Roos opgewekt.

Boekpresentatie in de klas

Onlangs werd het boek gepresenteerd. Vooral in groep 6 van basisschool De Terp waar Roos in zit, werd er een feestje van gemaakt. “Ik mocht op de stoel van de juf zitten. Dat mag normaal alleen als je jarig bent. Zij heeft het hele boek voorgelezen aan iedereen. Iedereen luisterde heel goed. Mijn klasgenoten vinden het ook leuk dat ik dit boek gemaakt heb en knap dat het gelukt is”, stelt Roos. 

Het succes smaakt nu al naar meer. Het idee en zelfs de eerste regels voor een tweede boek zijn er al: “Als ik later groot ben, word ik schrijver en ijsjesverkoper”, laat ze desgevraagd weten. Het voorstel beiden te doen kan op waardering rekenen. Om te beginnen is er nu echter haar eerste boek. 

Gebaseerd op Teen Titans

‘Het Leven van de onzichtbare man’ is geïnspireerd op kinderprogramma Teen Titans met uiteraard een geheel eigen invulling van Roos. “De onzichtbare man maakt samen met meer onzichtbare mannen en vrouwen allerlei avonturen mee. Zo gaan ze op een planeet wonen waar van alles gebeurt en hij wordt verliefd op een onzichtbare vrouw. Ze trouwen en krijgen een dochter. Zij is echter wel zichtbaar. Om onzichtbaar te worden, moet ze een hele gevaarlijke reis maken”, licht Roos een klein tipje van de sluier op. Waar de dochter naartoe reist, wat ze meemaakt en of het haar uiteindelijk lukt, onthuld ze uiteraard niet. Dat mag iedereen zelf gaan lezen. Het boek is verkrijgbaar via www.boekscout.nl, bij plaatselijke boekhandel De Omslag, maar ook via anita.mol@outlook.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant