'GOTH - Designing Darkness' gaat op zoek naar de bronnen van de grootste subcultuur ter wereld en toont een geschiedenis vol dramatische verbeeldingen en design en zwartgallige kunst.
'GOTH - Designing Darkness' gaat op zoek naar de bronnen van de grootste subcultuur ter wereld en toont een geschiedenis vol dramatische verbeeldingen en design en zwartgallige kunst. Foto: Marnix Schmidt

Twee unieke tentoonstellingen in Design Museum Den Bosch

Kunst en cultuur 216 keer gelezen

DEN BOSCH | Dit najaar presenteert Design Museum Den Bosch twee unieke en zeer uiteenlopende tentoonstellingen. Op de eerste verdieping is vanaf 16 oktober ‘GOTH – Designing Darkness’ te zien. Op de tweede verdieping zie je vanaf 2 oktober ‘Lucio Fontana – De verovering van de ruimte’.

Goth is geen stijl, maar de verbeelding van een gevoel; de “verleidelijke duisternis”, een melancholisch-romantische visie die na meer dan twee eeuwen stevig in onze cultuur is verankerd. Goth is een uitgesproken vorm van escapisme, een poging om de gewone wereld te ontkennen of te vergeten. Het verwerpt de onttoverde moderne maatschappij waarin alles te verklaren is en geeft je in plaats daarvan de gelegenheid om jezelf te verliezen in een wereld vol diepe betekenis, zwarte magie en onuitsprekelijke geheimen, op zoek naar vervoering en sensatie. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de bronnen van goth, die zowel in de klassieke Europese kunstgeschiedenis als in de alternatieve en populaire cultuur te vinden zijn. Je ontdekt een rijk overzicht met objecten en kunstvoorwerpen uit de collecties van onder andere het Kröller-Müller Museum, Musée d’Orsay, de Hamburger Kunsthalle en het Royal Institute of British Architects.

GOTH - Designing Darkness

Werken variëren van ontwerptekeningen van Pierre Cuypers en objecten van A.W.N. Pugin tot meubelen van André Lassen en H.R. Giger. Van prenten van Odilon Redon en Felicien Rops tot fotografie van Nona Limmen. Van 19e-eeuwse rouwsieraden tot de haute couture van Linda Friesen en Marjolein Turin en van sculpturen van Sarah Bernhardt en Emmanuel Frémiet tot hedendaagse kunst en design van Sruli Recht, Carolein Smit en Cindy Wright. Stadswandelingen door Den Bosch, lezingen, een podcastserie, workshops en een film- en muziekprogramma bieden extra verdieping bij de tentoonstelling.

Lucio Fontana - De verovering van de ruimte

Lucio Fontana (1899-1968) is een van de belangrijkste vernieuwers van de beeldende kunst in de twintigste eeuw. Hij is vooral bekend om zijn schilderijen met sneden en gaten. Minder bekend is dat hij is opgeleid als beeldhouwer en dat keramiek zijn favoriete materiaal was.

Vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw schiep hij een nieuwe beeldtaal die zich moest verhouden tot de ontwikkelingen in de wetenschap en technologie van zijn tijd zoals kwantummechanica, de eerste ruimtereizen en de opkomst van de televisie. In lijn met die ontwikkelingen maakte hij gebruik van innovaties als blacklight, fluorescerende verf, neonlicht en televisie. Fontana verenigde zo beeldende kunst, architectuur en vormgeving in een nieuwe, allesomvattende opvatting over ruimte. Hij doorbrak de grenzen tussen verschillende disciplines en inspireerde tijdgenoten en latere generaties om die grenzen verder te verkennen.

Fontana’s Ambienti Spaziali

Design Museum Den Bosch bezit de grootste collectie keramisch werk en sieraden van Fontana in Nederland. In deze tentoonstelling wordt deze verzameling getoond in samenhang met schilderijen, sculpturen en lichtobjecten uit binnen- en buitenland. Voor het eerst sinds 1967 zijn Fontana’s Ambienti Spaziali weer in Nederland te zien. Met instemming van de Fondazione Lucio Fontana worden deze baanbrekende ruimtes en installaties uit het midden van de vorige eeuw gereconstrueerd in het museum. Als bezoeker begeef je je zo letterlijk in de ruimte(s) van Fontana.

‘GOTH - Designing Darkness’ is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds 21 en het Mondriaanfonds. ‘Lucio Fontana - De verovering van de ruimte’ is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Turing Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Kijk voor openingstijden en aanvullende informatie op https://designmuseum.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant