In haar Katshuisch zorgt Arianne de Jong voor drieëntwintig gehandicapte katten, waaronder Bart en Jolanda.
In haar Katshuisch zorgt Arianne de Jong voor drieëntwintig gehandicapte katten, waaronder Bart en Jolanda. Foto: Lisette Broess-Croonen

In het Katshuisch in Den Bosch leiden gehandicapte katten een gelukkig leven

Human Interest 582 keer gelezen

DEN BOSCH | Het begon met een kat met drie poten. Nu heeft Arianne de Jong drieëntwintig gehandicapte katten in huis rondstrompelen en -schuiven en is de Stichting Katshuisch opgericht. Een plek waar katten die niet in een gewoon huis kunnen wonen, alle zorg en liefde krijgen die ze nodig hebben.

door Lisette Broess-Croonen

Negen jaar geleden kwam Agnes in het leven van Arianne. “Dat was de eerste gehandicapte kat die ik in huis nam. Ze was aangereden en er moest een poot geamputeerd worden. Mijn nichtje liep stage bij de dierenarts waar ze geopereerd was en zo kwam ze uiteindelijk bij mij. Ik nam haar toen in huis omdat ik het wel interessant vond om te kijken hoe ik zo’n kat een zo fijn mogelijk leven kon geven. Ze mag hier lekker oud worden, maar nu zou ik een kat als Agnes niet meer in huis nemen, omdat ze eigenlijk te goed is. Een kat met drie poten kan prima in een gewoon huishouden leven.”

Stichting opgericht

Na Agnes kwam een kat met scoliose (verkromming van de ruggengraat) en toen was het hek van de dam. “Op een gegeven moment had ik er al tien. Ik verhuisde van de binnenstad van Den Bosch naar Vinkel, waar ik veel meer ruimte heb, met onder andere een mooie omheinde tuin. Toen was het nog geen stichting, maar betaalde ik alles uit mijn eigen portemonnee. Dat was uiteindelijk niet meer te doen. Deze katten hebben veel dierenartskosten, waaronder dure scans en operaties. Zo heb ik afgelopen jaar tussen de vijftienduizend en twintigduizend euro aan de dierenarts betaald. Daarom heb ik twee jaar geleden Stichting Katshuisch opgericht. Nu is er altijd geld voor de juiste zorg. Zonder de stichting had ik niet kunnen doen wat ik nu doe.”

Dagtaak

Iedere dag is ze ruim drie uur bezig met de zorg voor de katten en het schoonmaken van het huis. “Medicijnen geven, de katten verzorgen, alles schoonhouden. Ik kan niet goed tegen troep, en dat is maar goed ook. Met zoveel katten vervuild het snel. Dus iedere dag poets ik twee keer het hele huis. Ik ben een dag minder gaan werken, omdat het wel erg veel werd. Toch blijven nieuwe katten welkom. Op een gegeven moment stopt het, maar zolang ik het zelf nog aankan en de katten elkaar onderling accepteren, kan er nog eentje bij. Gelukkig heb ik ook vrijwilligers die af en toe komen voor de grotere (schoonmaak)klussen en buren die heel goed helpen.”

Katshuisch diners

Om geld binnen te halen, geeft Arianne onder andere Katshuisch diners. “Acht mensen mogen hier dan chique dineren tussen de katten met eten van een topkok. Alles netjes gedekt en dan ligt er ineens een kat op tafel, haha. Maar dat weet je als je hier komt. Ook hebben we suikerooms- en tantes. Voor negen euro in de maand ‘adopteer’ je een kat. Van dat geld kunnen we heel veel doen. En ook mijn eigen dierenarts helpt heel goed mee, door me korting te geven. Op dit moment spaart de stichting voor de verbouwing van de schuur tot tweede huiskamer. Extra donateurs zijn dan ook altijd welkom!”

Lastige keuzes

Blinde katten, katten met vergroeiingen of neurologische problemen. Het lijkt een zielige boel in het Katshuisch, maar dat is het zeker niet. “Ik kijk goed naar hoe de katten zich voelen. Zolang ze gelukkig zijn en de pijn beheersbaar is, ga ik door. Maar soms moet je lastige keuzes maken. Als de slechte momenten gaan overheersen, dan is het tijd om afscheid te nemen. Sommige katten blijven genieten van het leven. Maar andere katten zijn af en toe depressief. Als dat te vaak is, moet je jezelf afvragen hoe lang je door moet gaan. Het is soms wel zwaar. Enkele katten moet ik helpen met plassen en poepen omdat ze dat zelf niet kunnen. Maar de goede momenten wegen op tegen het vele werk. Het is heel mooi om ze allemaal gelukkig te zien. Daar kan ik echt van genieten. Je krijgt er veel voor terug.”

Meer info: www.katshuisch.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant