De wandeltocht 'Shaping time' van Annabel Schouten richt zich op kijken, wandelen en luisteren tegelijk. (Foto: Noa Schouten)
De wandeltocht 'Shaping time' van Annabel Schouten richt zich op kijken, wandelen en luisteren tegelijk. (Foto: Noa Schouten) Foto: Noa Schouten

Kunstenaars slaan op Bossche Tramkade alarm voor de natuur

Kunst en cultuur 204 keer gelezen

DEN BOSCH | Van 8 tot en met 31 oktober vindt het RE_NATURE kunstfestival plaats. Ruim 40 kunstenaars en designers geven dan in Den Bosch hun visie op de relatie tussen mens en natuur.

Op en rond de Tramkade staan binnen- en buiteninstallaties van Thijs Biersteker, Melanie Bonajo, Atelier Van Lieshout, Ambassade van de Noordzee, Tabita Rezaire, Jeroen Kooijmans, Tamar Frank, Renzo Martens en anderen. De opening is op vrijdag 8 oktober op de Dag van de Duurzaamheid.

Gratis toegang

Toegang tot het festival en tentoonstelling is gratis, afgezien van enkele speciale events. Bijzonder is ook dat tijdens het RE_NATURE festival veel van de kunstenaars persoonlijk aanwezig zijn voor rondleidingen en performances.

Dagelijks geopend

RE_NATURE presenteert visionaire, urgente en speelse scenario’s voor de toekomst met een rijk programma vol kunstinstallaties, tentoonstellingen, workshops, expedities, lezingen en bijzondere diners. Het kunstfestival - dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur - speelt zich af op binnen- en buitenlocaties op de Tramkade. Het programma is samen met de diverse organisaties op dit monumentale industriële terrein samengesteld, zoals de Verkadefabriek, Werkwarenhuis, Social Label Lab, Willem Twee en De Mengfabriek.

Klimatologisch kruispunt

Artistiek leider Imke Ruigrok: “Vijftig jaar nadat wetenschappers de noodklok luidden over de klimaatverandering, bevinden we ons nu op een klimatologisch kruispunt, te midden van overstromingen en een pandemie. Kortom: we staan voor grote uitdagingen en kunnen daarbij wel wat inspiratie gebruiken. Het festival is een uitnodiging om onze relatie met natuur te herzien. Veel kunstenaars en designers zijn actief bezig met de uitdagingen van de klimaatverandering. RE_NATURE is een hoopvol festival,” zegt artistiek leider Imke Ruigrok. “We laten zien dat mensen ook verandering in gang kunnen zetten. We willen met het publiek delen dat we met innovatie en creativiteit de ecologische disbalans kunnen keren, maar willen uitnodigen de status quo van wat we normaal vonden te bevragen.”

Premières

In de tentoonstelling zijn niet eerder getoonde werken te zien zoals de nieuwe film van Jeroen Kooijmans. Ook het werk Wither van Thijs Biersteker is er voor het eerst te zien. De bladeren van zijn installatie ontvangen data over de ontbossing van het regenwoud waardoor het werk steeds transparanter wordt. En in een oude fabriek op de Tramkade staat een lichtkunstwerk van Tamar Frank.

Luisteren naar de natuur

Diverse kunstenaars op RE_NATURE verkennen hoe wij mensen ons verhouden tot natuur. Een goed voorbeeld hiervan is het nieuwe werk van Ambassade van de Noordzee. De installatie Audement, is een architectuur waarin bezoekers worden uitgenodigd te luisteren naar de natuur. De titel is een woordspeling op ‘parlement’, waar het spreken centraal staat. Het Audement nodigt ons uit om naar de behoeftes van de natuur te luisteren. In Willem Twee Kunstruimte staat het onderdeel RE_MEMBER waarin tien kunstenaars met hun werk verwijzen naar vergeten kennis over de natuur.

Circulair festival

Er komen ook veel scholieren en studenten langs op RE_NATURE. Met St. Joost School of Art & Design, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en het Willem I College Den Bosch zijn onderwijsmodules ontwikkeld, die de studenten op het festival presenteren. “Wij willen zoveel mogelijk een circulair festival zijn”, vertelt Ruigrok. “Ons doel is zo min mogelijk afval te produceren, slim te hergebruiken en we werken met lokale partijen. Met Studio Boot en ontwerper Iris Toonen is er allerlei slimme festivalaankleding gemaakt. Afval krijgt weer waarde door er samen met het publiek iets nuttigs van te maken. Zo is er een ‘upcycle-workshop’ met afgedankte visnetten.”

Kijk voor meer informatie en een programmaoverzicht op de website: www.re-nature.org.

Collectief de Onkruidenier presenteert tijdens RE_NATURE op de Tramkade het werk CryptoFoam. (Foto: Florian Braakman)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant