Op de foto van links naar rechts Monique Janus (directeur zorg), Stijn van Kreij (directeur Butterfly Effect), Peter Verbraak (ambassadeur Butterfly Effect), Fred van der Heijden (directeur zorg), Berthe de Jong (raad van bestuur a.i.), Henri van Boxmeer (projectleider bij Laverhof), Marisa Netten (manager HRM) en Gijs Matthijsse (manager controle, financiën en informatie/CFI) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.
Op de foto van links naar rechts Monique Janus (directeur zorg), Stijn van Kreij (directeur Butterfly Effect), Peter Verbraak (ambassadeur Butterfly Effect), Fred van der Heijden (directeur zorg), Berthe de Jong (raad van bestuur a.i.), Henri van Boxmeer (projectleider bij Laverhof), Marisa Netten (manager HRM) en Gijs Matthijsse (manager controle, financiën en informatie/CFI) bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Unieke samenwerking: ‘Op naar een zorgzame gemeenschap’

Gezondheid 431 keer gelezen

DEN BOSCH | Laverhof en Butterfly Effect gaan samenwerken bij het plaatsen van zes woningen voor vrijwilligers in de kloostertuin van verpleeghuis St. Barbara in Wijbosch. Het Bossche Investeringsfonds (BIF) heeft onlangs geïnvesteerd in de groei van Butterfly Effect middels financiering en coaching.

Kees Verhoeven (manager vastgoed bij Laverhof) en Stijn van Kreij (oprichter Butterfly Effect) vertellen over dit vernieuwende initiatief waarbij een zorgzame leefgemeenschap wordt ontwikkeld. Dit begint allemaal met het plaatsen van zes tiny houses (kleine huisjes).

Betaalbare woningen

Door vrijwilligerswoningen te plaatsen op het terrein van het verpleeghuis slaat Laverhof twee vliegen in één klap. Er wordt concreet geholpen bij de grote vraag naar betaalbare woningen en bij de vraag naar vrijwilligers die ondersteuning bieden aan het welzijn van de bewoners van St. Barbara en Annahof.

Maatschappelijke betrokkenheid

De belangrijke basis voor de samenwerking tussen Butterfly Effect en Laverhof is de maatschappelijke betrokkenheid van beide partijen. Dit maakt het mogelijk gezamenlijk een plan te realiseren waarbij verbinding het kernwoord is. Kees vertelt: ‘’Iedereen brengt zijn eigen deskundigheid in. Stijn heeft het concept bedacht en vormgegeven, wij hebben de ruimte en stellen deze graag beschikbaar voor vrijwilligers. Dit doen wij omdat wij geloven in het idee: samen leven, samen zorgen, dát is de toekomst. We bouwen zes volwaardige huisjes met alle voorzieningen, inclusief zonnepanelen en een warmtepomp. De huurders kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van Laverhof, denk daarbij aan de grote tuin, maar ook de horeca of de wasserij niet te vergeten.”

Grote verbeteringen

De vrijwilligers leveren een bijdrage aan het welzijn van de bewoners van Laverhof. Stijn: “Denk hierbij aan begeleiden van ouderen bij dagactiviteiten of helpen bij het dagprogramma van woongroepen, maar ook bijvoorbeeld het samen onderhouden van de tuin. De leeftijd van de nieuwe bewoners is niet belangrijk, wel de motivatie om zorgzaam samen te leven en oog en aandacht te hebben voor elkaar. Uiteraard allemaal in goed overleg en waar nodig coachen we de huurders.’’ Klein beginnen komt niet voort uit voorzichtigheid, maar vanuit het standpunt dat dat de meest natuurlijke vorm van groei is. Stijn:  “Een gemeenschap bouw je met kleine stapjes. Butterfly Effect staat voor de grote impact van een heleboel kleine dingen. Want vele kleine momenten van geluk leiden tot grote verbeteringen in de zorg.”

Meer sociale impact

Onlangs werd bekend dat het Bossche Investeringsfonds investeert in de groei van Butterfly Effect, waarbij Abel Slippens, oud-topman van Sligro als coach bijdraagt aan het opschalen van de onderneming. Stijn: “De samenwerking met het Bossche Investeringsfonds is gericht op de ontwikkeling van dertig gemeenschappen in de komende drie jaar. We verwachten dat de samenwerking met Laverhof ook andere zorgorganisaties zal inspireren om de beweging naar leefgemeenschappen te maken.” “We gaan nu in overleg met de gemeente en gaan er vanuit dat de huisjes eind volgend jaar bewoond zijn,” besluit Kees, “Daar maken we ons samen sterk voor!”

Over het BIF

Het Bossche Investeringsfonds (BIF) is een publiek-privaat fonds dat investeert in groeiende bedrijven in de regio Noordoost-Brabant. BIF is een uniek initiatief van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en 6 ondernemers die hun kapitaal, kennis en netwerk inzetten voor lokale innovatieve ondernemingen. Doel van het fonds is het creëren van economische groei en lokale werkgelegenheid. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor een investering kunnen zich aanmelden op www.bosscheinvesteringsfonds.nl. Inschrijven als vrijwilliger voor een van de woningen bij Laverhof kan via www.butterflyeffect.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant