Mevrouw Fricke regeerde op maandag 18 oktober met ijzeren hand over het Sint-Janslyceum in Den Bosch.
Mevrouw Fricke regeerde op maandag 18 oktober met ijzeren hand over het Sint-Janslyceum in Den Bosch. Foto: Sint Janslyceum

‘Dictatuur’ op Sint-Janslyceum in Den Bosch

Onderwijs 349 keer gelezen

DEN BOSCH | Leerlingen van het Sint-Janslyceum in Den Bosch kregen op maandag 18 oktober wel een zeer bijzondere les. Een gastdocente, mevrouw Fricke uit Oost-Duitsland, gaf les op de manier zoals het vroeger op haar eigen school ging in de communistische DDR. Op deze manier konden de leerlingen de geschiedenis in levende lijve meemaken.

Mevrouw Fricke liet de leerlingen op een realistische manier ervaren wat een dictatuur is. De leerlingen mochten geen eigen mening meer hebben en moesten gaan staan als ze werden aangesproken. Wanneer ze iets fout deden, had dat consequenties voor de rest van de groep. Continu werd erop gehamerd, dat het kapitalisme het kwaad van alles is. 

Ouders en kinderen werden in de DDR scherp gecontroleerd of ze geen Westerse sympathieën hadden of contacten onderhielden met West-Duitsland. Zo werd DDR-leerlingen gevraagd of de minuten van de klok van het achtuurjournaal punten of strepen waren. De leraar of lerares wist dan of ze niet stiekem naar de West-Duitse tv keken.

Vrijheid is een groot goed

Voor Nederlandse jongeren is het leven in vrijheid, in een democratie, een vanzelfsprekendheid. Aan het einde van de les was iedereen het er over eens dat het een voorrecht is om in Nederland te mogen leven en dat het Nederlandse onderwijs met aandacht voor individuele vrijheid een groot goed is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant