Roy Geers en Mohamed Acharki geven samen het startschot voor de bouw van Boschgaard op de plek van de oude Patio in Den Bosch Oost.
Roy Geers en Mohamed Acharki geven samen het startschot voor de bouw van Boschgaard op de plek van de oude Patio in Den Bosch Oost. Foto: Jasper Tooeli Fotografie

Wethouder geeft startsein voor bouw Boschgaard

Wonen 224 keer gelezen

DEN BOSCH | Donderdagochtend 4 november opende wethouder Roy Geers samen met Mohamed Acharki, bestuurder van woningcorporatie Zayaz, met een symbolische handeling de bouw van Boschgaard. Daarmee gaven ze het startsein aan bouwbedrijf Versteegden, die in de komende twee jaar ecologisch en circulair negentien sociale huurwoningen en een buurtcentrum op de plek van de oude Patio in Den Bosch Oost realiseert. Het project is vanuit bewonersinitiatief ontstaan.

De wethouder en bestuurder van Zayaz trokken ieder een spijker uit een balk. Toekomstig bewoner Jochem verklaart: “Circulariteit zoeken wij niet in nieuwe materialen die je later kan hergebruiken, maar eerder in het hergebruik van oud bouwmateriaal. In de afgelopen maanden hebben we honderden balken ontspijkerd die in het nieuwe gebouw gebruikt worden, onder andere afkomstig uit de oude Kunstakademie. Daarom vonden we dit een toepasselijke handeling, en leuker dan een lintje knippen.”

Pioniersfunctie

Roy Geers was uitgenodigd als wethouder Wonen. In zijn toespraak benadrukte de wethouder de pioniersfunctie van Boschgaard op het gebied van duurzaam en circulair bouwen, en hoe de gemeente ‘s-Hertogenbosch graag ruimte biedt aan dergelijke onderscheidende projecten. Ook roemde hij de combinatie van wonen en maatschappelijke ruimte in een gebouw.

Eigenaarschap geven

Boschgaard werkt samen met woningcorporatie Zayaz, eigenaar van het pand. Mohamed Acharki, bestuurder van Zayaz, sprak tijdens de opening over de bijzondere samenwerking, en het eigenaarschap dat de toekomstige huurders tonen: “Als woningcorporatie de teugels aan een groep bewoners geven was ook voor ons een nieuwe stap. We leren zo niet alleen over wat bewoners zelf kunnen, maar ontwikkelen ook veel kennis en ervaring op het gebied van circulair bouwen.”

Planning

Boschgaard werd ontworpen door architectenbureau Superuse Studio’s uit Rotterdam. De bouw ligt in handen van aannemer Versteegden uit Erp. Volgens de planning zullen de Boschgaarders eind 2023 hun intrek nemen. Kijk voor aanvullende informatie op de website van het nieuwbouwproject: www.boschgaard.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant