"Discipline, werken aan je weerbaarheid en vooral respect hebben voor elkaar. Hoe verschillend je ook bent. Daar draait het in mijn lessen om", aldus Karim Akkouh, die gratis kickboslessen verzorgt in de Graafsewijk. Foto:

Vrijwilliger Karim geeft jong en oud in Graafsewijk gratis kickbokstraining

Human Interest 682 keer gelezen

DEN BOSCH | Het jaar 2021 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Vrijwilliger’. En met recht. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een leefbare en sociale samenleving. Hoog tijd dus om het Bossche vrijwilligerskorps te eren met een serie portretten. Wie zijn deze vrijwilligers, wat beweegt hen en wat krijgen ze ervoor terug? In deel vier Karim Akkouh (42) uit de Graafsewijk in Den Bosch.

Karim Akkouh woont samen met zijn gezin in de Graafsewijk in Den Bosch. Nadat zijn zoontje met succes een levertransplantatie had ondergaan, besloot hij uit dankbaarheid dat het tijd was om iets terug te geven. “Zo ben ik op het idee gekomen om gratis kickbokstraining te gaan geven aan kinderen met een beperking of rugzakje die in een reguliere sportschool vaak niet terecht kunnen”, blikt Karim - zelf ooit een fanatiek kickbokser - terug: “Dat is inmiddels alweer zo’n zes jaar geleden. Sindsdien verzorg ik meerdere malen per week gratis trainingen in de gymzaal van de Brede Bossche School De Graaf, midden in de Graafsewijk.” 

Jong en oud is welkom

De doelgroep is met de jaren wel veel breder geworden. Kinderen vanaf 7 tot 18 jaar zijn van harte welkom bij Karim. Met of zonder beperking. “Veelal betreft het kwetsbare kinderen uit de wijk van wie de ouders een abonnement op de sportschool niet kunnen betalen. Daarnaast verzorg ik ook aparte trainingen voor volwassenen. Kortom, ik verwelkom iedereen met open armen en gesloten beurs. Het enige dat ik ervoor terugvraag is inzet en respect. Voor mij, maar vooral ook voor elkaar”, benadrukt hij.

Respect voor elkaar

“Discipline, werken aan je weerbaarheid en vooral respect hebben voor elkaar. Hoe verschillend je ook bent. Daar draait het in mijn lessen om”, vervolgt Karim, die dan ook van mening is dat de kickbokssport ten onrechte een slechte reputatie heeft: “Net als bij karate draait het bij kickboksen zeker niet om het vechten. Ik leer mijn leerlingen juist dat geweld nooit de oplossing is. Als je een probleem met iemand hebt, probeer je het op te lossen met je mond en niet met je handen. Als je dan ziet dat die kinderen ook buiten de gymzaal op een respectvolle manier met elkaar en met anderen omgaan, dan vervult dat mij met trots. Dat heb ik toch maar bereikt, denk ik dan.”

Jongerencentrum PowerUp073

In de loop der jaren heeft Karim heel wat jongeren uit de Graafsewijk training gegeven. Een wijk die nu niet bekendstaat als de makkelijkste Bossche buurt. Een reputatie die volgens hem slechts gedeeltelijk terecht is. “Natuurlijk lopen hier ook heel wat boefjes rond. Maar tegelijkertijd is het ook een hele gezellige wijk waar iedereen elkaar kent. Er zouden hier alleen meer activiteiten voor jongeren georganiseerd mogen worden om ze van de straat te houden. Helaas is daar vanuit de gemeente weinig budget voor. We moeten dus roeien met de riemen die we hebben. Vandaar dat ik naast mijn vrijwilligerswerk als kickbokstrainer ook actief ben als activiteitenbegeleider bij jongerencentrum PowerUp073. Daar organiseren we wekelijkse chill-avonden waar jongeren lekker wat kunnen komen gamen en kletsen en eens in de zoveel tijd een gezamenlijk uitstapje naar de bioscoop, bowlingbaan of iets anders leuks. Dan leer je deze jongeren pas echt kennen.”  

Voor geen goud willen missen

Ook al is Karim iedere week toch wel een volle dag kwijt aan zijn vrijwilligerswerk, hij zou het voor geen goud willen missen. “Ik krijg er meer energie van dan dat het mij kost. Bijvoorbeeld als ik zie dat een leerling duidelijke vooruitgang boekt en met meer zelfvertrouwen door het leven gaat. Voor dat soort momenten doe ik het. Ik hoop mijn werk als vrijwilliger dan ook nog vele jaren te kunnen en mogen blijven doen”, besluit hij.

Vrijwilliger worden

Ben jij benieuwd wat jij met jouw talenten voor een ander kunt betekenen? Ga dan naar de website van de Bossche vrijwilligersorganisatie Galant: www.galant.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant