Initiatiefneemster Anja Jansen: “Bij Verbeelderij kun je zien hoe behoorlijke zorg er uit ziet.”
Initiatiefneemster Anja Jansen: “Bij Verbeelderij kun je zien hoe behoorlijke zorg er uit ziet.”

Verbeelderij in Rosmalen toont de helende kracht van beeldende kunst

Gezondheid 664 keer gelezen

ROSMALEN | De 58-jarige Anja Jansen werkte jaren in de zorg en merkte daar al snel dat er een grote groep mensen was die daar simpelweg geen aansluiting vond omdat ze behoefte hadden aan een ander soort begeleiding. Gevoed door haar schat aan ervaring, een opleiding natuurgeneeskunde en haar liefde voor schilderen en keramiek creëerde ze in een plek waar ze samen met haar team een unieke vorm van kunstzinnige begeleiding aanbiedt: Verbeelderij.

door Astrid Berkhout

Haar passie voor beeldende kunst is terug te voeren op haar kindertijd. Pienter was Anja zeker maar het kwam er op school niet uit vanwege haar dyslexie. De huishoudschool leek het hoogst haalbare. Dat weerhield haar er niet van keihard te werken voor het doel dat ze voor ogen had: verpleegkundige worden. “Omdat ik zo serieus met mijn schoolwerk bezig was, werd ik gepest. Ik ging na schooltijd snel naar huis om te tekenen, dat vond ik heerlijk. Ik was getalenteerd in beeldend, creatief denken, dat talent heb ik altijd gevoeld en daar heb ik ook altijd aan vastgehouden.” Dankzij haar rotsvaste geloof in zichzelf en haar doorzettingsvermogen slaagde ze er uiteindelijk in de verpleegkunde opleiding te voltooien en ging ze aan de slag als verpleegkundige in het ziekenhuis in Rotterdam. Op zoek naar meer verdieping begon ze in 1998 naast haar baan aan een opleiding natuurgeneeskundige. De holistische manier van denken, waarbij de mens als geheel centraal staat, sprak haar aan. Op professioneel gebied verbreedde ze haar horizon: ze werkte o.a. in de terminale thuiszorg, de psychiatrie en een woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden (de Vlasborch in Vught). Ze combineerde dit met haar creatieve talenten, die ze ondertussen aan de kunstacademie verder ontwikkelde. Gedreven om de zorg op haar geheel eigen manier in te vullen, opende ze in 2015 in Perron-3 Rosmalen de deuren van Verbeelderij.

Begeleiding op maat

Bij Verbeelderij gaan mensen met lichamelijke en/of psychische klachten (o.a. autisme, depressie, afasie, niet aangeboren hersenletsel en dementie) in kleine groepjes creatief aan de slag: schilderen, boetseren, het kan allemaal. “Ik zeg zelf liever dat ze een uitdaging hebben waar ze hulp bij nodig hebben. Het maakt niet uit waar je mee zit, iedereen is hier welkom. Als je maar van kunst houdt, dat is het belangrijkste. De hulpvraag is ons uitgangspunt. We kijken waar iemand tegenaan loopt in het dagelijks leven en hoe we daarin kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door de assertiviteit te stimuleren of door een stuk ontspanning te bieden. We kijken echter ook verder: loopt het thuis stroef met de mantelzorger dan gaan we daarmee rond de tafel zitten om te zien wat de mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren.”

Een middel om te groeien

Er wordt bij Verbeelderij vooral gecommuniceerd via beeldtaal. Zoals op de website ook zo mooi vermeld staat: “Beeldtaal is een taal die je spreekt zonder woorden, maar vooral ook een taal die rechtstreeks uit je hart komt. Een taal die je niet verbergt achter woorden en die de beperkingen van de gesproken taal niet kent.” Anja vult aan: “Het beeldende werk is daarmee een middel om te groeien. En we verwachten dat mensen daarin zelf een actieve rol vervullen.” Anja wordt inmiddels bijgestaan door drie collega’s én een aantal vrijwilligers. Waar ligt haar persoonlijke drijfveer? “Ik heb enorm mijn best gedaan om wat ik nu doe in te passen binnen de reguliere gezondheidszorg, ik was zo boos dat dit niet kon. De bureaucratie en het vastgeroeste systeem maakten dit onmogelijk. Ik wil tot aan mijn pensioen laten zien hoe je mooie, kwalitatief goede zorg betaalbaar kunt verlenen. In de hoop dat ik ook de reguliere gezondheidszorg op dit spoor kan brengen. De kracht van Verbeelderij ligt in de eenvoud van het concept.” Info: www.verbeelderij.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant