Helaas is het momenteel niet mogelijk de kerststal in de Sint-Jan te bezoeken. Wel worden er tijdens de live-registratie van de Pontificale Nachtmis beelden getoond van de kerststal. (Foto: Henk van Esch)
Helaas is het momenteel niet mogelijk de kerststal in de Sint-Jan te bezoeken. Wel worden er tijdens de live-registratie van de Pontificale Nachtmis beelden getoond van de kerststal. (Foto: Henk van Esch) Foto: Henk van Esch

Speciale kerstboodschap paus Franciscus voor Bossche Kerstnachtmis

Religie 239 keer gelezen

DEN BOSCH | Paus Franciscus heeft een kerstboodschap gestuurd voor alle kijkers van de Bossche Kerstnachtmis. Bisschop Gerard de Korte heeft dit pauselijk schrijven recent ontvangen en leest aan het begin van de viering de boodschap van de paus voor. “Het is zeer bijzonder en een grote eer om dit schrijven van paus Franciscus te mogen ontvangen en door te geven aan alle mensen van goede wil juist in deze onzekere tijd”, aldus de bisschop.

De Nederlandse vertaling van de in het Frans geschreven brief is bedoeld voor alle Nederlandse en Europese kijkers van de Pontificale Nachtmis in de Sint-Jan. Kijkers en geen bezoekers dus aangezien de nachtmis niet publiekelijk toegankelijk is vanwege de lockdown. De Pontificale Nachtmis van Kerstmis in de Sint-Jan wordt dit jaar waarschijnlijk gevolgd door vele honderdduizenden kijkers. De viering wordt in de nacht van 24 op 25 december om 23.55 uur live op de nationale televisie (NPO 2) uitgezonden door de KRO-NCRV voor al diegenen die de Nachtmis willen meevieren en niet naar hun eigen parochiekerk kunnen. Op hetzelfde moment wordt de viering vanuit Den Bosch ook in Eurovisie-verband live uitgezonden in diverse Europese landen. Bisdom-woordvoerder Freek van Genugten: “De Sint-Janskathedraal zou zich voor één avond de grootste parochiekerk van Europa kunnen noemen.” De kerstboodschap van paus Franciscus is bedoeld voor alle kijkers in Nederland en in Europa.

Met inachtneming van de coronamaatregelen wordt in de Sint-Jan op feestelijke wijze de geboorte van Jezus gevierd. Bisschop Gerard de Korte is de hoofdcelebrant van de pontificale Nachtmis. Plebaan Vincent Blom concelebreert en de diakens Vladimir Palte en Tim Bangert assisteren in deze viering. De liturgische muzikale ondersteuning wordt verzorgd door de Schola Cantorum ‘Die Sangeren Onzer Liever Vrouwen’ en het Koperkwartet onder leiding van rector cantus Jeroen Felix. Véronique van den Engh bespeelt het orgel. De vaste gezangen komen uit de Missa Ad Modum Tubae van Albert de Klerk. De kijkers worden van harte uitgenodigd om vanuit huis via de televisie mee te vieren. Het misboekje is te downloaden op www.bisdomdenbosch.nl.

Ieder jaar wordt er ook een bijzondere kerststal in de Sint-Jan gebouwd met ruim honderd opgezette dieren. Dit jaar is dat gebeurd rond het thema ‘Het Kind dat volkeren verbindt’. Vanwege de coronamaatregelen is de kerststal helaas gesloten, maar tijdens de televisieviering zijn er wel mooie beelden van deze prachtige kerststal te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant